Fördjupningen av demokratin har fortsatt. När förbundsstyrelsen bestämde sig för att till höstens kongress ta fram ett fackligt strategiskt program sjösatte den också ett ambitiöst projekt (Sats, Strategiskt arbete tillsammans). Genom enkäter till medlemmar och genom samtal med medlemmar, förtroendevalda och även några anställda har förbundet samlat på sig ett omfattande material om hur medlemmar och förtroendevalda bedömer olika fackliga frågor.
Ur materialet kan ett målinriktade fackligt program växa fram, ett program som blir djupare demokratiskt förankrat än tidigare.
En slutsats man kan dra av projektet är att medlemmarna vill delta i demokratin. "Den kraft, dynamik och engagemang som vi har mött under arbetet är mycket stor och understryker att HTF är ett starkt förbund att räkna med", skriver Cecilia Fahlberg, förbundssekreterare, och Ingela Marklund, projektledare, i de förtroendevaldas tidning Hetluft.
Men den fördjupade demokratin betyder också att medlemmarna kommer att påverka, och förända HTF:s arbetar i olika frågor. Den nulägesanalys, som enkät och samtal lett till och som diskuterats i HTF:s 13 avdelningsstyrelser under februari och mars, visar inte att förbundet arbetat med fel frågor. Däremot gör medlemmar och förtroendevalda en annan prioritering av de fackliga frågorna än vad HTF:s förbundsstyrelse och ledning gjort.
Nulägesanalysen visar att den viktigaste frågan för facket är löner och trygghet. Den absolut viktigaste frågan som diskuteras på arbetsplatsen är löner, det är också "den enda gången" som medlemmar kommer till möten, är slutsatser i analysen.
Tryggheten är också högt prioriterad på en arbetsmarknad där avvikande eller obekväma ofta sägs upp. "Det blåser hårt på arbetsplatserna", säger en medlem i rapporten.
Den fråga som HTF däremot profilerat sig hårdast i - alltså jämställdhet och ett barntillåtet arbetsliv - viktas som en mellanfrågan av medlemmarna i nulägesanalysen.
En slutsats man kan dra är att HTF ska arbetat mer med löner och trygghet för att vara attraktivt för sina medlemmar och för att locka till sig de som arbetar inom tjänstesektorn men ännu inte löst medlemskap.
Men betyder det att man ska släppa frågorna om jämställdhet och barntillåtet arbetsliv? Nej, det är en fråga man ska arbeta med tillsammans med arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, globalisering och några frågor till.
Dessutom är frågan om att kunna kombinera barn och karriär mycket viktig för medlemmar i åldersgruppen 30 till 40 år. Nulägesanalysen visar att förbundet måste arbeta med olika frågor beroende på vilken medlemsgrupp som finns i fokus. För äldre är pensioner och anställningstrygghet två av de viktigaste frågorna, för yngre under 30 år är frågan om jobb och löner viktiga.
I en värld full av nyanser blir HTF:s uppgift att arbeta med olika frågor beroende på vilken medlemsgrupp man möter och samtidigt se att löner och trygghet är de två frågor som hela medlemskåren tycker är mycket viktiga.
Carl von Schéele