Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ekonomiguru hotiverade medlemmar

Drygt 300 Unionenmedlemmar i Uppsala kände sig manade att skaffa sig ett rikare liv. På torsdagkvällen fick de veta hur av ekonomigurun Charlie Söderberg.
Johanna Rovira Publicerad

Charlie Söderberg är kanske mest känd från programmet Lyxfällan, där han och en kollega rensar upp ekonomin hos folk som har ett taskigt förhållande till pengar. Nu har han skrivit en bok  - Ett rikare liv, vilket också var namnet på seminariet.

Syftet med seminariet, som arrangerades av Unionen Uppland, var att inspirera, förvirra, motivera och hotivera. Hotivation handlar om att man har svårt att ändra sitt beteende förrän det finns ett reellt hot, som till exempel att man inte tar itu med sina viktproblem förrän man får en hjärtattack. 

-  Det var jättebra, säger Magnus Gartorp, ordförande i Uppsalaföretaget Gems petsystem klubbstyrelse och en av de drygt 300 som slutit upp för att lyssna på Charlie Söderberg.

- Man fick sig en och annan tankeställare, även om jag känner att jag är ganska rätt på plan ändå, jag är redan inne på hans tänk.

- Jag hade kanske förväntat mig att det skulle vara mer Lyxfällan över seminariet - mer pekpinnar, men det var roligt ändå, han har många roliga historier att berätta, säger Magnus Gartorp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.