Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dystra jobbutsikter

Varselvågen vi nu ser är startskottet för en bister arbetsmarknad. De närmaste två åren räknar Arbetsförmedlingen med att 145 000 jobb försvinner.
Linda Svensson Publicerad

Arbetsförmedlingen har bland annat intervjuat cheferna på 12 000 privata arbetsplatser för att kunna göra en hygglig prognos för de kommande åren. Och svaren ger dyster läsning.

Nästa år väntas 65 000 jobb försvinna, 2010 ytterligare 80 000. Totalt 145 000 jobb på två år alltså. Den värsta krisen sedan andra världskriget, säger Tord Strannefors. Må så vara sett till den globala ekonomin. För arbetsmarknaden i Sverige räknar man inte med att det blir lika illa som vid den stora uppsägningsvågen i början och mitten av 90-talet, då mer än en halv miljon jobb försvann.

Den exportberoende svenska industrin har, tillsammans med banksektorn, drabbats först av krisen i världsekonomin. På tre månader, september till och med november i år, har 47 000 anställda varslats om uppsägning, en stor del av dem i den västsvenska industrin. Det är också de industritunga länen som kommer att ha det tuffast de kommande åren, medan skogslänen klarar sig bäst, spår Arbetsförmedlingen.

Svårast tros situationen bli för unga under 25, utlandsfödda, dem med kort utbildning, personer med funktionshinder som innebär nedsatt arbetsförmåga och arbetslösa över 55.

När arbetslösheten ökar kommer dessuotm fler än normalt stå utan försäkringsskydd, det vill säga a-kassa. Före förändringarna 2007, med högre avgifter och lägre ersättning, stod 16 procent av arbetskraften utanför a-kassan. Idag är andelen 32 procent.

Även om antalet anställningar minskar nästa år kommer det enligt Arbetsförmedlingen trots allt att ske en miljon rekryteringar.

- Så det finns jobböppningar, säger Tord Strannefors.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.