Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det går inte att läsa sig till ledarskap"

Känner du att det bor en liten ledare i dig som vill ut? Börja tala. Vem som helst kan bli en bra ledare om man tränar på att tala inför publik. Sen är bara frågan om din chef låter dig vara ledare eller inte.
Johanna Rovira Publicerad

Ledarskap är ingen talang som man föds med, hävdar föreläsaren Paul van der Vliet. Ledaren i honom väcktes när han som ung och ny i stålbranschen kom till en debatt med stålbaroner och började ifrågasätta vad som sades framme på podiet. Trots att hjärtat höll på att hoppa ur bröstet på honom begärde han ordet.

- Det var knäpptyst när jag bökade mig fram till mikrofonen och man såg att alla tänkte "Vem är denna unga man som dristar sig till att ifrågasätta?". Men efter debatten kom 20-30 personer fram och dunkade mig i ryggen och det visade sig att jag vågat säga det de andra tänkte men inte tordes säga.

Episoden förändrade hans liv och han lärde sig att man måste våga sticka ut, att det är bra att skapa uppmärksamhet och att de reaktioner man får stärker ens självkänsla.

- Otroligt många tror att man är en god talare från början, men det är vansinne. Kommunikation - förmågan att lyssna fokuserat och tala så man blir förstådd - är något man lär sig.

Och eftersom kommunikatin är av avgörande betydelse för ledarskap, ska man öva i att tala så fort man ges en möjlighet. På middagar och bröllop, och om inte det räcker finns det ideella organisationer där man kan öva inför publik.

- Det går inte att läsa sig till ledarskap. Visst kan man få tips här och var men man måste framför allt träna i att tala inför publik. Träna i att använda sin inlevelse för att ge lyssnarna en upplevelse. Du måste också våga sticka ut hakan och vara beredd på att misslyckas, menar Paul van der Vliet.

Sen finns ju också kruxet att du kan bli hindrad att utöva ditt ledarskap till exempel av en dålig chef.

- Ledarskap är till skillnad från chef ett beteende inte en roll. Ledaren är en person som inte haussar upp sin egen betydelse utan får andra att växa. Det finns hemskt många chefer som inte är ledare.

- Och det finns potentiella ledare som inte kommer någonvart för att cheferna betraktar dem som ett hot och det är fruktansvärt illa för organisationen, säger Paul van der Vliet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.