Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det finns ingen trygghet i anställningen

Personalen på Telia Sonera är upprörd och uppgiven. Återigen presenteras ett sparpaket som innebär personalneddragningar. Den här gången är det nästan 3 000 anställda som ska bort. Unionens klubbordförande Berith Westman låter trött.
- Hur hårt man än jobbar så höjs ribban hela tiden. Vi jobbar bara för att tillfredsställa aktieägarna. Samtidigt pågår de här besparingarna hela tiden. Det finns ingen trygghet i anställningen längre.
Linda Svensson Publicerad

I juli blev det klart att Lars Nyberg skulle efterträda Anders Igel som Telia Soneras koncernchef. Han sade sig vilja satsa på tillväxt. Men Berith Westman tycker att det hittills mest har handlat om kostnadsjakt.
- Det har snarare blivit ännu hårdare sparkrav. Attityderna är betydligt tuffare nu, säger hon.

Berith Westman, klubbordförande Telia SoneraI dag, fredag, presenterade Nyberg hur han vill spara 5 miljarder. Bland annat ska 2 900 anställda bort, varav nästan 2 000 i Sverige.
- Det finns en process för att avveckla personalen. Jag tycker att den är marknadens bästa process. Men det finns alltid en oro för att bli utpekad som övertalig.

Berith Westman säger att de anställda aldrig vänjer sig vid de ständiga rationaliseringarna.
- Det är cheferna som blir luttrade, nästan okänsliga. Det blir aldrig vardagsmat för de anställda. Och för oss fackliga är det oerhört jobbigt att möta dem som är utpekade. Det måste finnas en ödmjukhet där, inför deras förtvivlan. Samtidigt möts man av arbetsgivarens hårda attityd.

Fakta

Telia Sonera har cirka 11 000 anställda i Sverige, och 6 000 i Finland. Huvudägare är svenska och finska staten. Vinsten 2007 uppgick till nästan 18 miljarder kronor. Lika mycket kommer att tillfalla ägarna i form av aktieutdelning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.