Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Delaktighet gör slitigt arbete till fängslande spel

Varför rusar anställda som tycker att det egna jobbet är monotont och meningslöst, hem för att utföra ett lika monotont och till synes meningslöst arbete helt frivilligt i en virtuell värld? Jo, för att relationen mellan ansträngning och belöning är kollektivt förankrade i WoW, enligt etnologen Peder Stenberg som forskat några år i Warcraftvärlden.
Johanna Rovira Publicerad

Tolv miljoner spelare har tillsammans tillbringat 5,93 miljoner år i World of warcraft, ett så kallat MMORPG - Massively Multiplayer Online Role Playing Game.  En av dem är Peder Stenberg, som innan han fick uppdraget att utforska Worldcraftvärlden, aldrig deltagit i kollektiva onlinespel. Han upptäckte att World of Warcraft, WoW, knappast är en lek, utan påminner mer om hårt, slitigt arbete.

- Spel förväntas vara något roligt, skiljt från arbete, men WoW handlar mycket om rutin och repetitiva, slitsamma uppgifter som inte alls är roliga. Det intressanta är att folk är beredda att investera så mycket tid, kraft, slit och kreativitet på mål som för en utomstående kan verka helt idiotiska.

Han har i sin forskning stött på anställda som hatar sina jobb i den riktiga världen och räknar minuterna tills de ska sluta arbetet för dagen, men som så fort de kommer hem, loggar in för något som i mångt och mycket liknar traditionella föreställningar om arbete. Som utan att blinka lägger 80 timmar på att samla mineraler till ett svärd som gruppen behöver för att dräpa något monster.

Svaret på varför WoW-spelarna, till skillnad från löntagare med tråkiga, mekaniska jobb i verkligheten, inte blir uttråkade och alienerade, torde vara av intresse även för näringslivet:

- Spelarna känner delaktighet i processen. De har själva satt målen och har en känsla av att göra nytta för kollektivet. De känner att deras ansträngning faktiskt betyder något i ett större perspektiv.

- Det är klart att man kan se det som en kommentar på världens beskaffenhet, när folk väljer att gå in och investera en så hissnande siffra som 5,93 miljoner år i World of Warcraft istället för någon annan stans, säger Peder Stenberg, som i sin avhandling Den allvarsamma leken: Om World of Warcraft och läckaget, också visat att gränserna mellan den verkliga och den virtuella världen är flytande och inte fixa, som tidigare internetforskning antagit.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.