Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefsstöd i rehabiliteringsarbete

Rehabilitering och sjukfall är ingen lätt match. Många chefer känner sig osäkra i rehabiliteringsarbetet. Vad gör man när en medarbetare blir sjuk? Vilka krav finns det på chefen? Nu finns en hemsida som ska ge chefer och fackligt förtroendevalda all information som behövs för att arbeta med rehabiliteringsfrågor och friskfaktorer.
Åsa Frisk Publicerad

- Den här webbplatsen förbättrar förutsättningarna för chefer att hantera sjukdomsfall och rehabfrågor, säger Carina Lindström, projektledare inom Bliwastiftelsen som tillsammans med Unionen och Livsmedelsföretagen ligger bakom rehabverktyget.

Ordet rehabilitering leder ofta tanken till att ett sjukfall har inträffat och en medarbetare ska rehabiliteras åter i arbete. Men det bästa är om behovet av rehabilitering kan upptäckas ännu tidigare. Om tidiga signaler på ohälsa uppmärksammas och mycket tidiga rehabiliteringsåtgärder vidtas blir, med stor sannolikhet, behovet av åtgärder mindre och möjligheterna att lyckas större. Exempel på tidiga återgärder kan vara ett väl fungerande arbetsmiljöarbete, samverkan och att arbetsplatsen främjar friskfaktorer såsom tydlig organisation, återkoppling, variation, lön, friskvård och påverkansmöjligheter.

Tanken med hemsidan är att man ska kunna hämta just sådan information men även blanketter och länkar till det mesta som rör hälsofrämjande arbete. Det finns även en räknesnurra man kan ta hjälp av för att räkna ut var sjukskrivna medarbetare befinner sig i förhållande till Försäkringskassans rehabkedja. Eftersom det är Bliwastiftelsen som ligger bakom hemsidan är den gratis att använda.

Mycket händer inom sjukförsäkringsfrågor men hemsidan ska uppdateras regelbundet.

- Jag tror att många små företag, som inte har en stor HR-avdelning, kommer att ha stor nytta av att ha allt samlat under ett och samma tak, säger Matilda Widell informationsansvarig på Bliwa.

Fakta

Bliwastiftelsen vill förbättra, behålla och återställa hälsan hos tjänstemän och företagare. Det gör de genom att med anslag stödja forskning och utbildning kring stärkt hälsa och rebilitering. Bakom stiftelsen står Bliwa Livförsäkring. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.