Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefer ofta handfallna när anställda får psykiska besvär

Många chefer har dåliga kunskaper om psykisk ohälsa och vet inte heller hur de ska hantera saken om någon av deras medarbetare drabbas, visar en ny undersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad

Var fjärde person drabbas av psykisk ohälsa, enligt den nationella kampanjen Hjärnkoll som låtit genomföra undersökningen.

Den uppfattningen har inte cheferna, i alla fall inte när det gäller de egna anställda. Mer än varannan chef tror att högst tio procent av deras anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa någon gång under sitt yrkesliv.

Föga överraskande är kunskaperna om hur man bäst stöttar personer som drabbas störst bland de chefer som redan har anställda med psykiska problem. Men undersökningen visar också att attityden förändras med erfarenheten. 82 procent av cheferna med anställda som lider av psykisk ohälsa svarar att de kan tänka sig att arbeta med en sådan person också i framtiden. Motsvarande siffra för chefer utan anställda med psykisk ohälsa är 62 procent.

Bara 64 procent av cheferna tror att de flesta med psykiska problem vill ha ett lönearbete.

- Undersökningen visar att man måste vara öppen för att samtala om det här. Cheferna måste förstå att de behöver en viss kunskap och vissa redskap. De prioriterar inte det här som de borde göra, många känner sig otillräckliga och är lite handfallna. Det finns också fördomar som cirkulerar, och som man inte vågar lyfta upp, säger Anita Jonsson som är en av Hjärnkolls 200 så kallade ambassadörer.

- Chefer som har goda kunskaper har genomgående bättre attityder. Känner man sig trygg i att handskas med sådana här saker har man inte lika många fördomar.

Om man lider av psykisk ohälsa, bör man berätta om det för sin chef?

- Det spontana svaret är ja. Men jag är inte helt säker. Försvårar det för mig på jobbet ska jag självklart berätta om det. Men kan jag hålla det i schack när jag arbetar är det lite knepigare, det kan ju användas emot en. Det beror väldigt mycket på hur klimatet på arbetsplatsen är.

Hur ska chefen hantera att anställda har psykiska problem?

- Chefen ska vara öppen och våga ta kontakt med personen. Hon måste våga ta på saker, benämna saker. Hon får inte vara rädd för att klampa in, men hon måste göra det på ett varmt och mänskligt sätt och visa att hon bryr sig. Hon måste fråga om det är något hon bör veta. Det gäller att verkligen våga ställa enkla frågor.

Fakta

Det finns en mängd psykiska sjukdomar, till exempel schizofreni, bipolär sjukdom, depression och ätstörningar. Till följd av sjukdomen får en del svårare exempelvis att hantera stress och sociala relationer, eller att planera sin tid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.