Var fjärde person drabbas av psykisk ohälsa, enligt den nationella kampanjen Hjärnkoll som låtit genomföra undersökningen.
Den uppfattningen har inte cheferna, i alla fall inte när det gäller de egna anställda. Mer än varannan chef tror att högst tio procent av deras anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa någon gång under sitt yrkesliv.
Föga överraskande är kunskaperna om hur man bäst stöttar personer som drabbas störst bland de chefer som redan har anställda med psykiska problem. Men undersökningen visar också att attityden förändras med erfarenheten. 82 procent av cheferna med anställda som lider av psykisk ohälsa svarar att de kan tänka sig att arbeta med en sådan person också i framtiden. Motsvarande siffra för chefer utan anställda med psykisk ohälsa är 62 procent.
Bara 64 procent av cheferna tror att de flesta med psykiska problem vill ha ett lönearbete.
- Undersökningen visar att man måste vara öppen för att samtala om det här. Cheferna måste förstå att de behöver en viss kunskap och vissa redskap. De prioriterar inte det här som de borde göra, många känner sig otillräckliga och är lite handfallna. Det finns också fördomar som cirkulerar, och som man inte vågar lyfta upp, säger Anita Jonsson som är en av Hjärnkolls 200 så kallade ambassadörer.
- Chefer som har goda kunskaper har genomgående bättre attityder. Känner man sig trygg i att handskas med sådana här saker har man inte lika många fördomar.
Om man lider av psykisk ohälsa, bör man berätta om det för sin chef?
- Det spontana svaret är ja. Men jag är inte helt säker. Försvårar det för mig på jobbet ska jag självklart berätta om det. Men kan jag hålla det i schack när jag arbetar är det lite knepigare, det kan ju användas emot en. Det beror väldigt mycket på hur klimatet på arbetsplatsen är.
Hur ska chefen hantera att anställda har psykiska problem?
- Chefen ska vara öppen och våga ta kontakt med personen. Hon måste våga ta på saker, benämna saker. Hon får inte vara rädd för att klampa in, men hon måste göra det på ett varmt och mänskligt sätt och visa att hon bryr sig. Hon måste fråga om det är något hon bör veta. Det gäller att verkligen våga ställa enkla frågor.
Fakta
Det finns en mängd psykiska sjukdomar, till exempel schizofreni, bipolär sjukdom, depression och ätstörningar. Till följd av sjukdomen får en del svårare exempelvis att hantera stress och sociala relationer, eller att planera sin tid.