Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chefen är inte gud

Chefen har faktiskt inte alltid rätt. Låt dig inte duperas av hans högre status utan ifrågasätt hans kompetens. Särskilt om du är kvinna.
Johanna Rovira Publicerad

Tillhör du dem som, medvetet eller omedvetet, impas av en flådig titel och en saftig hög ställning? Du är inte ensam.

Makthavare som saknar kvalifikationer för en viss befattning eller position kan av många uppfattas som mer mäktiga än människor som faktiskt är kvalificerade för exakt samma uppgifter. Det visar ett experiment psykologen Luisa Bathala vid Uppsala universitet gjort.

- Det finns en teori inom psykologin som går ut på att människor med lägre status tenderar legitimera sociala system som upprätthåller status quo, säger hon.

- Människor med lägre status rättfärdigar alltså ofta orättvisa system för att må bättre i sin egen situation.

Testpersonernas kön och politiska värderingar spelade också roll för hur de uppfattade andras makt. Kvinnorna i Luisa Bathalas experiment uppfattade till exempel inflytelserika grupper som de själva inte ingick i som mer mäktiga än vad männen i experimentet gjorde.

- Det kan bero på att kvinnor som grupp har mindre makt och status än männen. Men man ska inte generalisera. I vissa situationer har kvinnorna högre status, säger Luisa Bathala.

Andra undersökningar visar att människan i allmänhet och männen i synnerhet är programmerade att sträva efter status. Blodprov på högt rankade aphannar visar till exempel att de har mer av kroppens belöningsmedel serotonin i blodet än lågstatushannarna har. Samma resultat har uppmätts på amerikanska collegestudenter.

Så nästa gång din chef dissar dina kloka förslag ska du ha i åtanke att han, eller för all del hon, kanske bara är ute efter en serotoninkick.

Och om en makthanne blåser upp sig och visar tänderna innebär det inte att han eller hon för den sakens skull är mer kompetent, utan bara att vi är nära släkt med schimpanserna.

Om någon makthavare trycker till dig, så försök sätta dig över behovet att acceptera orättvisan, och obstruera istället.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.