Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Brått för SSAB och Inexa att förhandla om stålpriset

Publicerad

Brått att enas om stålpris

Krisen för Inexa Profil i Luleå är inte över i och med att personalen minskar. Får företaget inte ett acceptabelt avtal med SSAB Tunnplåt om priset på råstål kan Inexa ändå tvingas lägga ned verksamheten. Också SSAB skulle då drabbas.

Inexa Profil har den senaste tiden varslat 70 anställda om uppsägning, därav 20 tjänstemän. Anledningen är bland annat att företaget Banverket på grund av minskade statliga anslag inte kunnat köpa lika mycket räls som tidigare. Det här har fått följden att Inexas beställningar av råstål från SSAB har sjunkit från 40 000 ton till 10 000 ton. Det avtal för priset på råstål som gäller mellan de bägge företagen löper ut år 2003 och av olika skäl har det var varit svårt att få igång förhandlingar om ett nytt avtal.
Såväl dollarns uppgång som kolpriset påverkar priset på råstål som har gått upp kraftigt. Andra delar som kan påverka ett avtal är förstås att SSAB inte vill förlora en kund. Om råstålet blir för dyrt, kan Inexa kanske tvingas lägga ned hela verksamheten. Detta skulle få konsekvenser för också de anställda på SSAB Tunnplåt, om än i mindre grad än för dem på Inexa.
Svårigheterna att få igång förhandlingarna mellan SSAB och Inexa fick till slut de fackliga organisationerna att kräva en neutral medlare. Ett namn som nämndes i diskussionerna var Norrbottens landshövding Kari Marklund. Facken har också gjort en egen utredning om hur de bägge företagen kan komma fram till en lösning. Den har tidigare presenterats för Inexas ledning och på måndagskvällen träffade de fackliga representanterna SSAB:s ledning.
Dan Eriksson är ordförande för SIF-klubben på SSAB och tycker att han efter mötet märkte en annan attityd från SSAB-ledningen.
- Ja, de verkar vara inställda på att få igång förhandlingarna. Någon medlare ville de inte höra talas om. De anser sig inte tidigare ha haft några stora problem med att förhandla med Inexa Profil, säger han.
- Ett avtal måste nog bli klart under året. Det innebär att det börjar bli brått att komma igång med förhandlingarna, säger Dan Eriksson.

GUNNAR HÄGG© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.