Alla vill vi ju höra att vi är bra och att vi duger. Men vi har olika sätt att söka denna bekräftelse. Enligt Emma Pihl, författare och coach, lever vi i en kultur där det vi uppmärksammar är det vi ser till exempel utseende, kläder, konsumtionsprylar, status och prestationer.
- Jakten på bekräftelse är oftast utanifrån styrd. Och då är det viktigt att ha den senaste mobilen eller den senaste kappan för att man vill höra "vad snygg du är i den där jackan", säger Emma Pihl.
Hon vet, för hennes jakt på bekräftelse slutade på sjukhus och sondmatning. Hon ville bli sedd som den smala Emma.
Istället ska vi försöka söka bekräftelse inifrån, låta våra egna mål styra i livet.
För att komma ifrån negativ jakt på bekräftelse måste man våga ta makten över sitt eget liv.
- Första steget är att skapa mål. Att veta vart man vill komma är en förutsättning för att kunna bekräfta sig själv och stärkas av sina framsteg, säger Emma Pihl.
Målen ska vara attraktiva, mätbara, möjliga att uppnå och inspirerande. I Emmas bok Se mig! nämner hon några exempel på inspirerande mål:
I sommar ska jag skåla i champagne på vår nybyggda terrass. Jag mår lika bra av att tacka ja som att tacka nej när jag följer min egen känsla. Jag använder min vardagskreativitet till att pyssla om mitt hem efter att ha gått ned till 30 timmers arbetsvecka. Jag mår bra och blir starkare för varje dag av att bekräfta mig själv.
Ibland får vi ingen bekräftelse alls, i andra fall får vi massor men uppfattar det inte. Vi har helt enkelt olika bekräftelsespråk. Oftast ger vi vad vi själva vill ha. Men det kan vara viktigt att lära sig vad vänner, medarbetare eller chef vill ha för att kunna stärka dem.
Vissa personer är beroende av upprepning som bekräftelse. De har behov av att höra positiva kommentarer många gånger. Medan de som inte alls behöver detta tycker det blir tjatigt. Eller så finns det de som ger bekräftelse genom omvårdnad. De frågar, kommenterar och erbjuder sig att hjälpa till. En person som blir stärkt av omvårdnad får bekräftelse på att han syns när han bli tillfrågad eller att någon visar intresse av att vilja hjälpa till.
- Detta uppfattas som tjat och klagande av den om inte har detta som bekräftelsespråk, säger Emma Pihl.