Förra året gjorde Ford en förlust på runt 20 miljarder kronor och företaget förväntas snart presentera ett "rekonstruktionsprogram" som innebär att över 20 000 blir av med jobbet. Upp till 10 000 fast anställda tjänstemän berörs.
Enligt bedömare hos General Motors (GM), som äger Saab, kommer den totala fordonsförsäljningen att minska med tio procent i USA och med fem procent i Europa i år. GM planerar därför att minska personalstyrkan med ytterligare tio procent i Nordamerika och Europa.
Eftersom Volvo Personvagnar gjorde en rekordvinst i fjol, enligt uppgift sju miljarder kronor, kan man ta biljättarnas besked med ro.
- Ingen kan ju ge några garantier för framtiden men vi bedömer att vi har ett stort förtrondekapital hos Fords ledning. Också därför att man värderar våra kärnvärden, alltså säkerheten och miljövänligheten, högt, säger Lennart Thörnblom.
Volvos framgång beror bland annat på att man sålt fler dyra bilar och att man sålt mer på den amerikanska marknaden där den höga dollarkursen bidragit till en större förtjänst.
Inte heller på Saab Automobil är man särskilt oroad över framtiden på grund av biljättarnas besked om ytterligare neddragningar.
- Vi genomför ett stort investeringsprogram som syftar till att bygga ut kapaciteten från dagens omkring 130 000 till upp emot 200 000 bilar per år. Vi känner att GM satsar på oss och är inte oroliga i nuläget, säger Per Wennberg, Sif-klubbens vice ordförande på Saab Automobil.
- Samtidigt har GM Europa stora problem och hur mycket av det åtgärdsprogam man planerar som kommer att spilla på oss vet vi ännu inte, säger Per Wennberg.
Sedan Volvo och Saab togs över av de amerikanska biljättarna är de svenska biltillverkarnas ekonomiska resultat hemligt.
- Vad man kan säga är att både Volvo och Saab håller uppe försäljningssiffrorna och att vi tar marknadsandelar. Och då har man ju ingen anledning att skära i verksamheten. I och med att vi står för kvalité och säkerhet har vi en stark ställning, säger Per Wennberg.
ANITA TÄPP