I våras fick Ringo Lew beskedet att hans syster var döende i cancer och kände av förklarliga skäl ett starkt behov av att få träffa henne en sista gång. Dessutom ville han hedra sina avlidna föräldrar, vilket man gör en speciell dag på året enligt den religion hans familj tillhör.
Men när Ringo Lew begärde fyra veckors semester för att kunna åka till Malaysia sa hans närmaste chef på Ericsson blankt nej. Motiveringen var att Ringos kompetens var oumbärlig i gruppen och hans frånvaro skulle skada det nya projekt som precis dragits igång.
Trots att de inblandade i projektet intygade att det inte var något som helst problem att Ringo reste iväg stod chefen på sig. Efter många turer blev han till sist erbjuden en veckas semester och ett bidrag till flygresan av företaget.
- Att åka till Malaysia en vecka var inget alternativ för mig, det är alldeles för kort för sådan lång resa. Min chef beviljade dessutom andra personer lång semester under samma period, säger Ringo Lew.
När Ringo deklarerade att han var fast besluten att resa till sin systers dödsbädd fick han en skriftlig varning av arbetsgivaren. Men inte ens detta kunde stoppa honom.
Efter tre veckors vistelse i Malaysia ringer plötsligt Ericssonchefen och berättar att Ringo Lew blivit avskedad.
- Jag blev både arg och ledsen, men ville inte oroa mina släktingar i onödan, säger han.
Väl hemma i Sverige väntade fackliga förhandlingar, men såväl de lokala som centrala slutade i oenighet. Eftersom Ringo Lew avvikit från arbetsplatsen utan tillstånd hade företaget lagboken på sin sida.
- Visst, han har avvikit från arbetsplatsen men man kan tycka att det är ett väldigt hårt straff. Ringo är 54 år gammal, det är inte speciellt lätt för honom att hitta ett nytt arbete och att han fått avsked underlättar inte, säger Jerzy Priebe klubbordförande för Unionen Ericsson Stockholm Syd.
Att Ringo Lew arbetat 20 år på Ericsson och alltid gjort ett mycket bra jobb hade ingen betydelse för företagsledningen.
- Företaget har varit helt oresonligt kring att hitta några förmildrande omständigheter och stirrat sig blinda på att Ringo Lew varit borta från jobbet. Man kan också konstatera att företaget har reagerat väldigt snabbt i det här fallet. Det normala är att skadan måste vara skedd innan man utfärdar en skriftlig varning, men här gjordes det alltså innan Ringo åkte iväg, säger Jerzy Priebe.
Ringo Lew överväger nu att överklaga avskedet i domstol. Han känner sig diskriminerad av sin före detta arbetsgivare.
- Jag åkte inte till Malaysia för nöjes skull utan för att jag måste. Jag kan acceptera varningen men inte avskedet. Jag känner mig oerhört orättvist behandlad, säger han.
På Ericsson vill man inte kommentera enskilda personalärenden.
- Vi är oerhört måna om att följa de lagar och kollektivavtal som gäller och det har vi gjort även i det här fallet, säger Mattias Svensson, arbetsrättsspecialist på Ericssons HR-avdelning.