Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bemanningsföretagen uppmuntrar kritiker

Bemanningsföretagen har anammat budskapet om att hålla sina vänner nära, men sina fiender närmre. De instiftar nu ett pris som ska delas ut till bemanningsbranschens främsta kritiker.
Johanna Rovira Publicerad

 Det är inte den som kritiserar mest, högst eller argast, utan den som kritiserar bäst, alltså mest sakligt och konstruktivt, som kan förvänta sig att föräras med Bemanningsföretagens kritikerpris.

- Vi har instiftat priset delvis med glimten i ögat, men det är också en seriös tanke bakom, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

Bemanningsbranschen har ofta beskrivit som rena Vilda västern i media och fastän en hel del av det som skrivits stämmer, florerar det också många osanningar och felaktiga myter om branschen, anser Henrik Bäckström, och nämner påståendet om att det skulle vara billigare att anställa än att hyra via bemanningsföretag som exempel.

- Det förekommer ganska ofta rena faktafel och det finns en del påståenden som cirkulerar och plockas upp av andra. Så varför inte premiera dem som kommer med konstruktiva synpunkter? Det är den enkla tanken bakom priset.  

- Jag har ett förflutet i den akademiska världen och där är kritiken viktig. Syftet är inte att bli nedslagen av negativ kritik, utan ta till sig den för att bli bättre i slutändan.

Alla som jobbar i och kring branschen kan komma i fråga för priset, det kan vara såväl företrädare för facket, som forskare, politiker och journalister. Även anställda kan nomineras - Henrik Bäckström tror inte att en eventuell nominering skulle krocka med lojalitetsplikten som förbjuder anställda att kritisera sina arbetsgivare offentligt.

- Syftet är ju inte att hänga ut någon. Ingen ska hamna i dålig dager av att delta.

Exakt vad priset består av vill Henrik Bäckström inte avslöja, det ska bli en överraskning till Bemanningsföretagens galakväll i maj. Men han försäkrar att det blir en trevlig överraskning.

- Jag lovar att det inte blir att få sitta en vecka med mig på kontoret, utan att det handlar om något trevligt, säger Henrik Bäckström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.