Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bättre hjälp för EU-konsument

Publicerad

Bättre hjälp för EU-konsument

Konsumenter kan nu få råd inför ett köp i ett EU-land eller efter köpet om det uppstått problem. Konsument Europa är ett rådgivningskontor som finns i centrala Stockholm, och finansieras av EU och av Konsumentverket.

Konsument Europa i Stockholm blir det 12:e rådgivningskontoret för konsumentfrågor och handel över nationsgränserna. Förra året invigdes kontoret i Helsingfors och inom det närmaste året öppnas även ett kontor i Köpenhamn. Då kommer det att finnas rådgivningskontor i alla EU-länder, frånsett Holland och Grekland, men de öppnas troligen nästa år.
- Handel över gränserna är en viktig förutsättning för att den inre marknaden ska fungera. På Konsumentverket ser vi en ökning av ärenden som har med gränsöverskridande frågor att göra. Elektronisk handel är ett annat område som växer mer och mer, säger Konsumentverkets generaldirektör Karin Lindell.
- För oss innebär detta en ny typ av satsning eftersom vi ska syssla med direktrådgivning och serva hela Sverige.
Konsument Europa har öppet fyra dagar i veckan. Kontoret har även en rådgivningstelefon, 020- 42 30 40 och en egen webbplats – www.konsumenteuropa.se
Konsument Europa i Stockholm har fyra anställda, som arbetar med rådgivning. De samarbetar med de övriga EU-kontoren i ett nätverk.
- Medlemmarna i nätverket träffas tre – fyra gånger per år. Vi anordnar seminarier kring olika frågor. Förra månaden hade vi ett möte i Barcelona, säger Jean-Marie Courtois, EU-kommissionen.
På invigningen i Stockholm fanns även personal från kontoren i Dublin, Irland och Kiel i Tyskland. Hur man går tillväga vid bilköp i ett annat EU-land är en av de vanligaste frågorna från konsumenterna.
- I Tyskland är det ganska dyrt att köpa bil. Konsumenterna vill veta var de kan få tag på bilar till ett bra pris, säger Bernd Krieger, från Kiel.
- Vi får också många frågor om bilar. Konsumenterna kontaktar oss för att få praktisk information före köpet, säger Colin Daly, från Dublin.

ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.