- Vi är medvetna om att vi förhandlar först. Vår ambition är att ta samhällspolitiskt ansvar för lönebildningen, säger C-G Hjort, Unionens biträdande förhandlingschef.
Avtalsrörelserna går in i varandra. Än pågår den gamla på en del avtalsområden och för många är de lokala avtalen inte klara. Samtidigt börjar nu Unionen förberedelserna för nästa avtalsrörelse.
De första avtalen går ut om knappt år - den första oktober. Det betyder att förhandlingarna kommer att börja tre månader innan - den första juli. Det handlar om tjänstemannaavtalen för Industri och kemi, Byggämnesindustrin och för det stora Teknikområdet. Nytt är att arbetaravtalen löper ut fyra månader senare. Så frågan är om tjänstemännen tänker sig att sluta de första avtalen och sätta märket för hela arbetsmarknaden utan LO:s industriförbund.
- Vi nitar inte fast oss till något sådant. Vi för diskussioner med både andra fack i industrin och med arbetsgivarna, säger C-G Hjort.
Idag är det elva avtalsdelegationer och kabinklubbarnas gemensamma förhandlingsdelegation som träffas. C-G Hjort säger att det nu handlar om att skapa en gemensam bottenplatta för den kommande avtalsrörelsen. Delegationerna kommer att diskutera årets avtalsrörelse, situationen nu och strategier för de kommande förhandlingarna.
Unionens avtalslinje kommer att formas av delegationerna, av de regionala avtalskonferenserna som äger rum i november samt utifrån enkäter som skickas till alla klubbar och alla klubblösa medlemmar i samband med de regionala konferenserna.
Arja Kovin från Telia Sonera är ny i delegationen för IT, telekom och energi. Hon vill veta hur andra hanterar den pågående avtalsrörelsen.
- Jag ska lyssna för att höra hur de resonerar och sen försöka komma in i matchen, säger hon.
En månad efter att de tre första industriavtalen löper ut går Teko-avtalet ut. Ytterligare tre månader senare är det en lång rad industriavtal som går ut och samtidigt avslutas många av LO-förbundens industriavtal.