Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avtal klart för verkstadsindustrin

I dag, tisdag klockan 16, skrev Sif och Teknikföretagen under ett nytt treårigt avtal för cirka 78 000 medlemmar. Samtidigt skriver CF och Metall, som har väntat in Sif, under sina uppgörelser.
Publicerad
Liksom i de avtal som träffades förra veckan ger uppgörelsen med Teknikföretagen garanterade lönepotter på 5,3 procent över tre år. I år ligger den på 1,7 procent. 2005 och 2006 1,8 procent.
Individgarantin blir 675 kronor efter tre år. I år, liksom nästa år, garanteras varje medlem i verkstadsindustrin 220 kronor. Det tredje och sista året får man 235 kronor.
Den stora knäckfrågan om löneöversynen ter sig olöst. Sif har krävt att översynen ska ske utöver den årliga lönerevisionen. I det gamla avtalet står det bara att en löneöversyn ska göras. En skrivning som har lett till flera konflikter. Bland andra ABB beslutade 2003 att översynen skulle ge noll kronor. I det nya avtalet kvarstår den gamla skrivningen.
- Översynen har historiskt sett gett över en procent. Det har sjunkit det sista året, men vi ville heller inte binda oss vid en siffra, säger Kennet Morin, ombudsman på Sif.
Arbetstidsförkortningen ger, liksom i de andra avtalen, 0,5 procent det sista avtalsåret. För att det ska bli en ledig dag måste parterna lokalt komma överens. Skulle de inte göra det kan den anställde välja mellan pensionsavsättning eller pengar.
Föräldralönen har utökats från två till tre månader och omfattar numera även adoptivföräldrar.
När det gäller jämställdhetsfrågan har parterna kommit överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över bland annat lönekartläggningar, osakliga löneskillnader och löneutveckling för föräldralediga.
- Vi kan jobba med det här. Det finns oerhört många bra skrivningar. Systemskiftet som arbetsgivarna ville driva igenom har vi fått bort helt. Det är glädjande att parterna själva har förhandlat fram en lösning. Så länge jag har jobbat fackligt har man behövt varsla eller koppla in medlare för att nå en lösning med verkstadsindustrin. Jag hoppas att det här klimatet håller i sig, säger Kennet Morin.
För en vecka sedan ställde parterna Sif och Teknikarbetsgivarna de opartiska ordförandena åt sidan för att direktförhandla. I dag var sista chansen att uppnå resultat. I morgon, onsdag, skulle opona ha tagit över taktpinnen.
Med de nu träffade industriavtalen (teknikföretagen, skogen och stål och metall) är märket satt för Sifs övriga avtal. För Facken inom industrin återstår allmänna industrigruppen (kemi), livs och teko. Även där väntas uppgörelser före sista mars.
Andra avtalsområden, t ex Almega fastigheter, torde också gå i mål på utsatt tid.

LINDA SVENSSON/ BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.