Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avgångsvederlag gav kanslichef bättre ekonomi

Efter 37 år hos samma arbetsgivare fick Unionenmedlemmen Christina Gullström veta att hon inte längre var önskvärd. Dråpslaget har dock så här i efterhand visat sig vara ett lyckokast. Christina Gullström har fått ett bättre liv.
Johanna Rovira Publicerad

Att jobba i en ideell organisation är ett av de roligaste jobb man kan tänka sig - men ett jobb som ofta innebär mindre roliga arbetsgivare. Christina Gullström arbetade i 37 år i ett idrottsförbund där både hon och hennes far tidigare var engagerade ideellt.

- Ibland förstår inte de förtroendevalda att de också är arbetsgivare. Men du får så oerhört mycket tillbaka från medlemmarna, säger Christina.

Efter en omorganisation 2005 där två kanslier slogs ihop blev arbetet inte längre lika lustfyllt. Christina, som varit kanslichef i den gamla organisationen, fick en ny chef över sig och hade en del synpunkter på hur saker och ting fungerade. Synpunkter som uppenbarligen inte föll i god jord, för i våras blev hon uppsökt av ett ombud för styrelsen, som förklarade att man ville att hon skulle sluta på grund av samarbetssvårigheter.

- Känslan när jag fick beskedet går inte att beskriva. Det var som om taket rasade ner över mig och arbetsglädjen försvann totalt. Man kan inte vara kvar på en arbetsplats där man känner att man inte är önskvärd, säger Christina Gullström.

Hon tog kontakt med Unionens ombudsman Thomas Fahrenholz som hjälpte henne att förhandla till sig bra avgångsvederlag. Christina får behålla större delen av sin gamla månadslön i åtta år tills hon fyller 67, eftersom hon faktiskt räknat med att jobba så länge. Dessutom fortsätter arbetsgivaren att betala in tjänstepension, ITP, som räknas upp med 3,4 procent varje år tills hon fyller 65.

- Jag trodde aldrig jag skulle få ett nytt jobb, så det var viktigt för mig att få en tryggad ekonomi fram till pensionen.

Det dröjde dock inte länge förrän jobberbjudandena började strömma in. Bland annat har flera kunder som tidigare köpte ekonomiservice av idrottsförbundet velat fortsätta anlita henne på frilansbasis. Christina håller också föreläsningar, åker ut till olika ideella organisationer och talar om arbetsgivaransvar och ekonomi.

- Jag tycker det är oerhört roligt att de vill ha min hjälp. Det är så många som har stöttat mig och att känna mig efterfrågad har fått mig att gå vidare.

Christina Gullström hade också hiskligt mycket semester sparad när hon slutade, och kom överens med arbetsgivaren om att få ut den månadsvis, så summa summarum tjänar hon idag betydligt mer än när hon var anställd.  Och dessutom har hon tid att umgås mer med dottersonen Edwin, som hon hämtar på dagis en gång i veckan, vara på landet, träffa sina föräldrar, ta långa promenader och engagera sig i olika frivilliga uppdrag.

- Ibland tänker jag - herregud, hur kan jag någonsin ha hunnit jobba?

- I början hade jag lite dåligt samvete över att ta idrottsförbundet pengar utan att göra rätt för mig - idrottens pengar ska gå till idrotten, tycker jag. Men folk runt omkring mig har fått mig på andra tankar, säger Christina Gullström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.