Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Attitydförändringar kan rädda svenska jobb

Allt fler produktionsjobb flyttas utomlands, i regel till låglöneländer. I Finland, vars löneläge ligger i nivå med Sveriges, har man inte samma problem.<br />
Publicerad
- Jag vill påstå att det är stor skillnad i hur man ser på produktionsarbete. I Finland och Tyskland kämpar man mer för de jobben. Att tro att vi i Sverige forskar och utvecklar och andra länder tillverkar är naivt. Andra länder satsar också på forskning och utveckling, säger Anders Kinnander, professor på Chalmers, som på tisdagen redogjorde för en ny rapport, Produktivitetsparadoxen.
Sedan slutet av 80-talet har antalet industrijobb minskat från 950 000 till 700 000.
Sverige kan omöjligt konkurrera med lönerna i till exempel Kina och Polen, men däremot finns en outnyttjad produktivitetspotential i svensk industri. Enligt Kinnander kan verkstadsföretagen öka produktiviteten med 50 procent. Och det är inga stora åtgärder som krävs. Bara genom att förändra förutsättningarna på arbetsplatsen kan man öka produktiviteten väsentligt.
Men framför allt är det en attitydförändring som måste till stånd.
- Man tillmäter produktionsjobb större värde i till exempel Finland, Japan och Tyskland. Det finns goda exempel i Sverige också, som Scania, där man värdesätter närhet mellan produktion och produktutveckling.
Anders Kinnander menar också att en större andel FoU-medel borde satsas på produktion och konstruktion. Dessutom borde större resurser satsas på att återupprätta produktionsteknikerns roll, bland annat genom utbildningar avsedda för yrkesgruppen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.