Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Argumentera mera

Har du en känsla av att du talar för döva öron, att ingen tar alla dina lysande förslag och idéer på allvar? Det är kanske inte vad du säger som är problemet, utan hur dina argument presenteras.
Johanna Rovira Publicerad

Alla goda ting är tre. De tre bockarna Bruse, de tre vise männen, Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, för att nämna några exempel. Enligt förhandlingsexperten Ann Falkinger kan du också med fördel använda tretalet när du argumenterar.

- Det är något magiskt över tretal. Forskning visar att vi minns tre bra i en berättelse som annars blir svår att komma ihåg.

Under en kurs i kvinnlig förhandlingsteknik som Ann Falkinger höll för medlemmar i Unionen, tipsade hon deltagarna om att tänka ut tre bra argument i förväg och nämna för motparten att det finns tre argument. På så sätt uppfattas man som stringent och strukturerad. 

- Mina erfarenheter är att kvinnor oftare än män pratar på. Ett skäl är att man måste vara övertydlig när man umgås med barn. Fortsätter du att prata i avsaknad på respons riskerar du en förtunningseffekt. Då är det bättre att avsluta med frågan Hur ser du på det?

Hon menar att det finns ett klart samband mellan människor som har lätt att övertyga och som är välstrukturerade. Ett sätt att bli välstrukturerad är att spalta upp alla för- och nackdelar för de tre argumenten i förväg.

- Då är du förberedd och minimerar risken för att bli överraskad.

Men om man bara har två bra argument då - eller fyra bra?

- Har du bara två argument så är det livsfarligt att lägga på ett tredje svagare. En skicklig förhandlare nyper det svagaste och kan dribbla bort det. Har du fyra bra argument ska du absolut använda dem. Ibland kan kvantiteten i sig vara väldigt övertygande, säger Ann Falkinger. 

Fakta

  • Ekonomiska argument är alltid starka argument.
  • Det kan vara nödvändigt att fylla på med underargument, men var försiktig med underargument i muntliga förhandlingar.
  • Undvik att säga Jag tycker. Använd istället Bedömer, Anser, Ett alternativ är.  
  • Undvik slaskord som tro, kanske, väl.
  • Använd gärna retoriska grepp - synsinnet är åtta gånger starkare än hörseln och vi minns bildspråk lättare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.