Tidningen Kollega har tidigare berättat att Unionen tycker att regeringen försvarar den svenska modellen med sina direktiv. LO har en liknande uppfattning.
- Vi är besvikna över direktiven, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist hos Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.
Arbetsgivarorganisationen anser att regeringen allt för mycket lyssnat på LO och inte brytt sig om Svenskt Näringslivs synpunkter när utredningens uppdrag beslutades.
Invändningarna går ut på att det mer förutsättningslöst borde handla om en anpassning till EG-rätten. Utredningen borde ta upp proportionalitetsregler, som skulle vara bestämmelser som begränsar strejkers omfattning. Svenskt Näringsliv vill också ha allmängiltigförklarade kollektivavtal och lagstadgade minimilöner belysta.
- Obegripligt att Svenskt Näringsliv är kritiskt. Det kan inte vara annat än spel för gallerierna. Svenskt Näringsliv har dessutom en annan dagordning. De är motståndare till kollektivavtal och de anställdas rättigheter, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.
Byggnads är i högsta grad berörda av Laval-domen, eftersom det var Byggnads som förlorade i EU:s domstol. Domen innebar att det var fel av facket att ta till stridsåtgärder för att få det lettiska byggföretaget Laval att skriva under ett svenskt kollektivavtal.
Hans Tilly anser att regeringen har fel anslag. Utgångspunkten är att Laval-domen är riktigt och det går inte alls Byggnads med på.
- Utredningen borde mycket klarare utgå från att det är den svenska modellen och kollektivavtal som ska gälla. Nu finns det delar av regeringens beslut som oroar, säger Byggnads ordförande.
Han berättar att domen börjar få effekter. Allt fler företag ifrågasätter att de ska skriva kollektivavtal med facket.