Det räckte inte att facken erbjöd skärpta regler för sympatiåtgärder vid konflikter för att tillfredsställa arbetsgivarna.
- Jag är både förvånad och besviken. Efter att vi har samtalat och förhandlat i ett år trodde jag att vi hade gjort klart på ömse håll vad som krävs, säger Jan-Peter Duker om fackens förslag.
Arbetsgivarna har haft två huvudkrav i förhandlingarna. Dels vill man ha nya turordningsregler vid uppsägningar. Kompetens och skicklighet, inte anställningstid och tillräckliga kvalifikationer, som i dagens las ska vara avgörande för vilka som ska få behålla jobben. Dels har man krävt ändrade konfliktregler.
- Det här tillgodoser inte våra krav, på vissa punkter är det till och med försämringar. I las-frågan har vi inte fått någonting utom ökade kostnader. Och vad det gäller sympatiåtgärderna menar vi att det de föreslår redan gäller. Vi har betydligt mer långtgående krav, säger Jan-Peter Duker.
Lars-Bonny Ramstedt, som förhandlar för tjänstemännen i PTK, är inte alltför överraskad av arbetsgivarnas reaktion.
- De är väl besvikna över att vi inte säljer bort konflikträtten.
Han menar att facken ändå gått arbetsgivarna till mötes på flera punkter.
- Vi kan inte gå in och ändra på las. Vi har gett dem ett förslag som ger de små företagen ekonomiska muskler att lösa övertalighetsproblem på ett acceptabelt sätt.
Lars-Bonny Ramstedt har ändå förhoppningar om att det ska gå att komma överens. Nästa vecka fortsätter förhandlingarna.