Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarna får styra invandringen

I dag slår Sverige upp dörrarna för arbetskraftsinvandrare från utanför EU. Samtidigt är Unionens mångfaldsexpert Shadé Jalali orolig för att de redan invandrade och andra utsatta grupper diskrimineras på grund av långkonjunkturen.
Johanna Rovira Publicerad

Shadé Jalali, mångfaldsexpert på Unionen
Mitt i braskande varseltider träder nya regler om arbetskraftsinvandring i kraft i dag. I stället för att Arbetsförmedlingen prövar behoven av att rekrytera arbetskraft blir det arbetsgivarens bedömning som gäller. Samtidigt finns det mycket som tyder på att det är just personer med utländsk bakgrund som hamnar i kläm när företagen varslar.

- Vem ser till att vi behåller mångfalden i arbetslivet vi kämpat så för att få till? Har man bara råd med enfald nu under lågkonjunkturen? frågar Shadé Jalali, sakkunnig i jämställdhet och mångfaldsfrågor på Unionen.

Efter att Arbetslivsinstitutet och Integrationsverket lagts ner finns inte längre någon som tillvaratar de utsatta gruppernas intressen. Rapporter från SCB och Ams visar att det är ungdomar, kvinnor, funktionshindrade och människor med utländsk bakgrund som drabbats hårdast av arbetslöshet. Är man dessutom ung, kvinna med utländsk bakgrund och/ funktionshinder är det i det närmaste kört att få jobb.

- Ju längre från normen man kommer desto osäkrare sitter man. Den här gruppen, reservarbetskraften - alltså de som inte är vita, heterosexuella män i 40-årsåldern, är utsatta även under högkonjunktur, och det finns inte längre någon som för deras talan. Arbetsgivarna passar på att rensa ut nu.

- Under lågkonjunktur ökar dessutom rasism och främlingsfientlighet, vet vi sedan förra svackan. Fackförbunden har ett jätteviktigt ansvar att driva opinionsbildning och se till att de här grupperna inte glöms bort, säger Shadé Jalali.

Under våren kommer Unionen bland annat att arrangera en seminarieserie där dessa frågor ska diskuteras. Man kommer också att ta upp frågan hur förbundet kan bli bättre på frågor om etnicitet och strukturell diskriminering,  som bidrar till att människor med utländsk bakgrund inte får jobb utifrån kompetens.

Shadé Jalali pekar på många brister med de nya reglerna om arbetskraftsinvandring:

- Vi har som sagt redan problem med att människor med utländsk bakgrund har svårt att få fasta anställningar som matchar deras kompetens i Sverige. Med den nya lagen lockas till exempel papperslösa till att ta vilka jobb som helst för att få stanna.

-Jobbet måste dessutom vara en tillsvidareanställning. I lågkonjunkturen är det just arbetsplatser med låga löner, utan kollektivavtal som söker arbetskraft och det här kan i värsta fall leda till lönedumpning och att man utnyttjas som arbetstagare, säger Shadé Jalali.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.