Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare stödjer maning till strejkbryteri

Det finns hos Svenskt Näringsliv inget beslut eller någon diskussion som backar upp Transportgruppens maning till strejkbryteri. Däremot finns det stor förståelse bland arbetsgivareföreträdare för Transportgruppens hållning.
Göran Jacobsson Publicerad

- Det är naturligt att arbetsgivarna försöker minimera skadorna av en strejk, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

Bakgrunden är att Unionen varslat runt 100 personer på rederier och bussbolag om strejk till på måndag. Kollega har tidigare berättat att Transportgruppens vd Peter Jeppsson säger att man manar medlemsföretagen att se till att skadorna av strejken blir så liten som möjligt. På organisationens hemsida står skrivet att det exempelvis kan ske genom att anställa oorganiserad arbetskraft eller genom att anlita entreprenörer. Peter Jeppsson säger att detta inte är strejkbryteri. Det enda som enligt honom är strejkbryteri är när en medlem i Unionen inte deltar i en strejk som han eller hon är uttagen i.

Igår kunde Kollega berätta att hela fackföreningsrörelsen rasar mot Transportgruppens maning till strejkbryteri och att det inte finns någon förståelse för Peter Jeppssons definition av strejkbryteri.

Teknikföretagens Anders Weihe säger att Peter Jeppssons uppfattning om strejkbryteri är levande bland arbetsgivarna. Han pekar också på att Arbetsdomstolen kommit fram till att en arbetsgivare kan avskeda anställda som stridsåtgärd och svar på en strejk.

- Jag har inga invändningar mot Transportgruppens resonemang och jag kan inte se något principiellt hinder mot att arbeta för att minimera en strejks skador. Det handlar mer om en bedömning av olika aspekter som till exempel att det finns en risk för upptrappning av konflikten, säger Anders Weihe.

Svensk Näringslivs vice vd Christer Ågren berättar att han inte varit med i någon diskussion om strejkbryteri och metoder att minska effekterna av en konflikt. Han har själv inga kommentarer till Transportgruppens uppfattning utan han hänvisar till Peter Jeppsson och Transportgruppen.

Almegas vd Jonas Milton delar Transportgruppens inställning och han säger att det här är en klassisk arbetsgivarhållning.

- Det handlar om definitionen av blockad. Om Unionen går ut i strejk och blockerar ett arbete finns det inget juridiskt bindande i detta. Facket styr inte över oorganiserade eller hur vi organiserar arbetet, säger Jonas Milton.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg har diskuterat frågan med Peter Jeppsson och han tycker att Transportgruppens hållning är rimlig.

Tidigare i år varslade LO-förbundet Handels om strejk. Svaret från arbetsgivarna i Svensk Handel handlade inte i någon del om att ersätta de strejkande med annan arbetskraft.

- Varje avtalsområde har sin tradition. Vi tänker oss att Handels medlemmar strejkar och vi tar inte in oorganiserade eller vikarier i någon annan omfattning än vid andra tidpunkter. Det är vårt arbetssätt på handelns område, säger Dag Klackenberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.