Över hälften av arbetsgivarna är negativa till att anställa personer som är sjukskrivna från annat arbete. En nästan lika stor andel vill inte heller anställa långtidsarbetslösa. En tredje grupp som arbetsgivarna ser med misstänksamhet på när det handlar om nyanställningar är de som fyllt 55. Däremot är det bara en procent av arbetsgivarna som nobbar unga, enligt TCO-rapporten Jakten på superarbetskraften som bygger på svar från nästan 1 900 chefer både i den privata och offentliga sektorn.
Chefernas attityd är också ganska oberoende av konjunkturen. Svaren skiljer sig inte nämnvärt från när TCO lät genomföra motsvarande undersökning för två år sedan när konjunkturen var på topp.
Enligt TCO visar studien att arbetsgivarnas attityder spelar en "avgörande roll" för att personer med upplevd frånvarorisk och låg utbildning trängs ut från arbetsmarknaden. Risken finns att den nuvarande krisen leder till långvariga problem med utanförskap, menar TCO.
- Jag tycker inte att det politiska systemet har förstått vad som händer. Åtgärderna är otillräckliga, kommer för sent och är inte individanpassade, sa Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, när rapporten presenterades i Almedalen.
- Låter man arbetslösheten skena visar erfarenheten att det blir svårt att reparera. Kostnaderna blir oerhört stora både för individerna och samhället. Nu krävs enorma investeringar.
TCO lade också fram elva "punkter för ett mer inkluderande arbetsliv". Bland annat att ungdomsarbetslösheten måste hävas. Problemet är inte, enligt TCO, arbetsrätten eller minimilönerna, utan att var fjärde ungdom saknar fullgjord skolgång.
- I min värld ska man ha ambitionen att det inte ska existera någon ungdomsarbetslöshet. Det är välkänt att utbildning är nyckeln till lösningen, men det kostar pengar.