Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda får tillbaka pengar efter krisen

Personalen på Levi Peterson Industri i Anderstorp gick under krisen ner i lön för att rädda företaget och sina jobb. Lagom till jul får de återbäring - en halv månadslön var i bonus som tack för sin lojalitet.
Johanna Rovira Publicerad

Det var många företag i Småland som fick förlita sig till sina anställdas frikostighet under krisåret 2009. Exakt hur många företag där personalen frivilligt gick med på lönesänkningar, vet inte Peter Melin, ombudsman på regionkontoret i Småland:

- Det finns ett stort mörkertal eftersom beslutet togs av de anställda själva utan vår inblandning. Vissa företag försökte nog också passa på att införa lönesänkningar, men de blev lätt genomskådade av de anställda. Jag vet till exempel ett företag som föreslog sänkt lön för alla utom vd och ledningsgruppen, men där sade de anställda blankt nej.

- De gånger där personalen gick med på lönesänkningar, trots att vi var tydliga med vilka följder det kunde få för till exempel a-kassa, var på företag där ägaren och ledningen själva var beredda att dra ett större lass.

Huruvida ledningen på Levi Peterson Industri, som tillverkar upphängningsanordningar till den tunga fordonsindustrin, drog ett stort lass eller inte är ovisst, men tjänstemännen beslutade enhälligt att gå ner i arbetstid en dag i veckan under tre fyra månader våren 2009. Det var inte alltid så att det funkade för tjänstemännen att vara ledig den dag man kommit överens om så det handlade i realiteten om en ren lönesänkning på cirka 20 procent.

- Vi märkte av krisen genom att leverensplanerna störtdök över en natt hösten 2008. Flera tjänstemän fick gå och för oss som blev kvar var det en tuff tid, säger Gabriella Lundh, projektledare på företaget.

- Det var totalstopp på andra jobb i Gislavedsområdet så att gå ner i lön var som att välja mellan pest eller kolera - vi visste ju inte om lönesänkningen skulle hjälpa för att rädda företaget.

Men företaget klarade sig igenom krisen, liksom många andra företag i regionen faktiskt gjorde, enligt Peter Melin. Han känner dock inte till något annat företag som återgäldat sina anställda för deras uppoffringar under krisåret.

- Levi Peterson är väl först ut. Det är ju trevligt att man betalar tillbaka, säger Peter Melin.

På Levi Peterson har man normalt inget bonussystem men i år får ett 30-tal anställda dela på en halv miljon. Det motsvarar en halv månadslön och går nästan jämnt upp med den summa de anställda avstod under månaderna med lönesänkning.

- Det var en kollega till mig som föreslog att om nu företaget går bra, så borde vi få lite uppmuntran för att vi ställde upp under krisen, berättar Gabriella Lundh. Vi har följt vinstutvecklingen noga och många tvivlade på att målet skulle uppnås.

- Nu är vi jätteglada att vi ställde upp och vår vd Fredrik Idin har varit väldigt generös. Han hade inte behövt göra något, för vi gick ju faktiskt med på lönesänkningarna utan några krav på återbetalning, säger Gabriella Lundh.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.