Pressansvariga Sonya Aho på DO framhåller att mörkertalet är stort. Enligt en ny undersökning är det bara sex procent av de utsatta som anmäler saken. Undersökningen omfattade cirka 4 000 personer. Av dem hade över 30 procent upplevt sig som diskriminerade och majoriteten flera gånger.
Att så få anmäler tror hon bland annat beror på att de inte vill riskera att bli stämplade som bråkstakar och därmed minska sina chanser att få jobb. Dessutom tror man att en anmälan inte skulle tjäna någonting till:
- Det ser vi framför allt i grupper som inte har så stort förtroende för myndigheter. Dit hör exempelvis romer. I ungefär 15-20 procent av fallen leder anmälningen till något positivt för den som anmäler. Lika många fall läggs ner av olika skäl.
JämO fick 126 anmälningar, att jämföra med tidigare års 143. Mest minskade anmälningar i samband med graviditet.
Handikappombudsmannen, HO, fick fler anmälningar (71) om diskriminering i arbetslivet än året innan (50). Fjolårets mest omskrivna fall var sjuksköterskan som inte fick ett jobb därför att hon har dyslexi (läs- och skrivsvårigheter). Förlikningen gav henne 25.000 kronor i skadestånd.
- Så visst kan det löna sig att anmäla, säger Torbjörn Andersson på HO.
LISBETH NIEMINEN