Så sent som för två år sedan kom en undersökning som visade att var fjärde svensk tycker att det är okej att det bjuds på alkohol på jobbet.
De anställda må ha en alkoholliberal inställning, arbetsgivarna har det inte. Var tredje svensk upplever att det bjuds på alkohol på jobbet mer sällan i dag än för tio år sedan, visar en färsk undersökning som Alna låtit genomföra. Sju procent av svenskarna dricker alkohol i anslutning till jobbet minst en gång i månaden, enligt undersökningen där drygt tusen anställda intervjuats.
- Att det dricks mindre är glädjande. Det visar att arbetsgivarna tar sitt ansvar, säger Kerstin Redig, vd för Alna Sverige.
En grupp avviker dock när det gäller drickande på eller i anslutning till jobbet. Det är unga och högutbildade privatanställda tjänstemän i storstäderna.
- Vi vet sedan tidigare att ju friare yrke man har, desto svårare är det att sätta en gräns mellan arbete och fritid. Är det arbete om man går ut och tar en öl med arbetskamraterna och pratar jobb? Det här är också en grupp där man använder alkohol för att fira saker på jobbet, exempelvis ett nytt kontrakt, säger Kerstin Redig.
Alnas inställning är att arbetsgivare och anställda tillsammans ska göra upp spelregler för alkoholkonsumtionen.
- Finns det spelregler, och har man fått kunskap och information om riskerna är det upp till varje individ själva att bestämma sin alkoholkonsumtion. Det kan vara bättre att man dricker under ordnade förhållanden, säger Kerstin Redig.
På Unionen har man inte märkt av att drickandet i anslutning till jobbet skulle ha ökat bland unga medlemmar i storstäderna.
- Nej, vi har inte fått några signaler centralt om det, säger Margareta Karlsson, arbetsmiljöexpert på Unionen.
Förbundet är just nu i färd med att ta fram en alkohol- och drogpolicy.
- Vi stöttar Alnas arbete. Man ska jobba förebyggande med de här sakerna. På arbetsplatserna bör det finnas riktlinjer om, och i så fall när och hur mycket, man får dricka, säger Margareta Karlsson.