Det är oktober och vi går några mörka månader till mötes. Vad bör man tänka på i kostväg under vinterhalvåret?
- Det är inte något direkt ökat behov av någon särskild mat eller näringsämnen under vinterhalvåret. Här i Norden har vi ju mindre solljus under vintern och huden omvandlar då mindre D-vitamin, men eftersom några av våra baslivsmedel (margarin, lätt- och mellanmjölksprodukter) är berikade med D-vitamin råder ingen brist på det näringsämnet bland friska människor.
Vilka ämnen och vilken mat bör man få i sig för att må bra? Finns det mat som "piggar upp" och är speciellt nyttig under de mörka årstiderna?
- Nej, någon mat som piggar upp och som varaktigt gör att vi känner oss mer energiska finns inte, trots att det kan framställas på det sättet i annonser.
- Om man äter balanserat ökar möjligheterna att få i sig allt det kroppen behöver. Ett hjälpmedel i detta är att äta enligt Tallriksmodellen. Det vill säga att 25 procent av tallriken fylls med proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg, eller bönor, hälften av den resterande delen fylls med kolhydratrika livsmedel (till exempel pasta, ris, potatis), och den andra hälften med grönsaker, rotfrukter och frukt. På det sättet får vi i oss av både vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Vad bör vi INTE trycka i oss? När det är ruggigt väder vill jag gärna krypa upp i soffan under en mysig filt och unna mig något sött.
- Det kan vara en god regel att se produkter som till exempel läsk, godis, snacks och bakverk, som bara ger tomma kalorier och som ökar risken för övervikt, som något man äter mer sällan. Trots att det kanske känns skönt för stunden och för själen med dessa produkter, går ju "kicken" från sockret över ganska snabbt och man känner sig sedan tröttare. Behovet av något sött efter maten kan man på ett bra sätt tillfredsställa med färsk frukt.
Inspirerande hälsomässor i Piteå och StockholmGå på en mässa och låt dig inspireras till en bättre hälsa. I Piteå arrangeras Nolia arbetsmiljö och hälsa den 10-11 oktober. Förutom ett femtiotal utställare bjuder mässan också på en mängd seminarier av ledande hälsoforskare och föreläsningar kring goda exempel ur verkligheten inom friskvårdsområdet.
Den 26-28 oktober slår Stockholmsmässan upp portarna för Allt för hälsan. Under tre dagar presenteras de senaste trenderna inom hälsa och välbefinnande. Årets mässa har delats in delarna: Träningsdagarna, Kropp & själ, Kost & energi samt Behandling & relax. Mer info på:
www.nolia.se samt
www.alltforhalsan.seBoktips:200 Expresstips för att må bra
Av Else-Marie Lundin & Lena Oetterli (Ordalaget)
Är du orolig? Trött? Har du fastnat i en spiral av negativa tankar? Boken "200 Expresstips för att må bra" har fokus på att kassera dåliga vanor och göra dig mer harmonisk.
Många av råden är självklara men satta i sitt sammanhang blir de faktiskt bra knep för att förenkla vardagen. Det är snabba lösningar på stora problem som visar att enkla medel kan göra stor skillnad.
Under kapitlet Motionera med trädgården tipsar författarna om hur en sekatör kan generera större vadmuskler och hur ogräs ger en fastare rumpa. Andra annorlunda avdelningar i boken är Städa dig vacker (samba med moppen!), Lura tidstjuven och Ät på mormors vis.
Körsång gör oss friskareTidigare studier på sångare har visat att välbefinnandehormonet oxytocin ökar under sång. Nu har ett svenskt forskarlag, som utrett sambandet mellan sång och psykosomatiska problem, lyckats bevisa att körsång är bra för hälsan och framför allt mot magproblem.
Studien har genomförts på patienter med IBS, Irritable bowel syndrome (orolig tarm), som ger besvär som förstoppning, diarré och ballongmage.
Forskarlaget bildade två grupper; en där deltagarna fick samtala kring föreläsningar och skrivet material om IBS och en där deltagarna fick sjunga i kör.
Efter sex månader hade testosteronhalten i saliven stigit signifikant i körgruppen men inte i studiegruppen. Testosteron är viktigt för hälsa och välbefinnande hos både män och kvinnor eftersom det påverkar drivkraft, immunförsvar och skelett.