Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Nära hälften läser jobbmejl på ledig tid

Drygt fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl en eller flera gånger om dagen – före och efter arbetstid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.
Linnea Andersson Publicerad 12 februari 2019, kl 16:09
Kittaya Mangruan/Colourbox
Kan du inte låta bli att kolla jobbmejlen när du sitter hemma och slappar i soffan? Kittaya Mangruan/Colourbox

Du ligger och kollar Netflix hemma i soffan på kvällen när det plingar till i mobilen. Du vet att du inte borde läsa jobbmejlen nu men kan inte låta bli att se efter vad det är, annars kommer du ändå bara grubbla över det och inte kunna koncentrera dig på den nya serien, vars intrig är komplicerad nog att sätta sig in i.

Känner du igen dig? I så fall är du långt ifrån ensam. Hela 44 procent av alla tjänstemän läser jobbmejl på fritiden och i åldersgruppen 30-49 år det 50 procent. Det visar Unionens undersökning som genomförts av Novus.

– Arbetslivet är mer flexibelt i dag och det är bra! Men det innebär även att många tjänstemän är ständigt nåbara och att gränsen mellan arbetstid och fritid suddas ut. Att tänka på jobbet och känna att man aldrig är riktigt ledig minskar möjligheten till vila och återhämtning. Det är ohållbart i längden, säger Martin Linder, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Sju av tio som läser jobbmejl när de är lediga uppger att de gör det för att ”skapa kontroll” över sin arbetssituation och 27 procent för att hinna med sina arbetsuppgifter. En femtedel gör det för att de helt enkelt inte kan låta bli.

– Tillgänglighet är en viktig del av den psykosociala arbetsmiljön och det är arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för om och när den anställde förväntas vara tillgänglig utanför arbetstid, säger Martin Linder.

Ett bra hjälpmedel kan enligt honom vara att ta fram en mobil- och mejlpolicy på arbetsplatsen så att alla medarbetare vet när de förväntas vara tillgängliga på mobil och mejl.

Läs också: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejl

Linnea Andersson
[email protected]