Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Mötestid stjäl arbetstid

Möten stjäl allt mer av medarbetares arbetstid. Samarbeten och grupparbeten gör att man inte hinner med sina ordinarie arbetsuppgifter vilket i sin tur riskerar att leda till att anställda bränner ut sig.
Linnea Andersson Publicerad
Man tar sig för huvudet under ett möte.
För många och långa möten riskerar att leda till att anställda inte hinner med jobbet på arbetstid. Foto: Colourbox

Samarbeten och möten har blivit ett allt viktigare inslag i dagens arbetsliv och grupparbeten är en självklar arbetsmetod på många företag. På vissa arbetsplatser ägnar de anställda hela 80 procent av arbetstiden åt möten och dylikt. Det skriver Ingenjörskarriär och hänvisar till en artikel i Harvard Business Review.

Visst finns det många fördelar med att knåda tillsammans men enligt forskarna leder en överdriven samarbetshets i förlängningen till att medarbetare tar hem arbetsuppgifter som de inte hinner med under arbetstid och därmed riskerar att gå in i väggen.

Störst arbetshinder blir det för de medarbetare vars åsikter ofta tillfrågas. De som har bra synpunkter på det mesta och som gärna ställer upp. Dels blir deras eget arbete lidande, dels riskerar arbetsprocessen att stanna upp i väntan på att personerna har sagt sitt.

För att komma till rätta med problemet menar forskarna att chefer och ledare behöver bli bättre på att organisera och effektivisera grupparbeten. En lösning skulle kunna vara en särskild samarbetschef som ser över formerna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Distansjobbare sover mer

Jobbar du hemifrån? Grattis! Då sover du 24 minuter mer per dygn än den som pendlar till jobbet. Det visar en ny undersökning av brittiska Office for National Statistics. Distansarbetare ägnar sig också mer åt motion.
Torbjörn Tenfält Publicerad 27 januari 2025, kl 06:01
En kvinna sträcker på sig efter en god natts sömn till vänster, till höger en kvinna i videomöte vid sitt köksbord.
Distansarbete ger bättre sömn: Forskning visar att hemmajobbare sover mer och mår bättre. Läs mer om hur distansarbete påverkar din hälsa. Foto: Colourbox.

Mer än en fjärdedel av de yrkesverksamma britterna arbetade en eller flera dagar på distans under hösten 2024. Tack vare hybridarbetet frigjorde de nästan en timme om dagen och knappt hälften av tiden tillbringade de i sängen.

Det framgår av svaren på de frågor som Office for National Statistics ­– Storbritanniens motsvarighet till svenska SCB ­– ställde i en "time use study" under oktober till drygt 3000 britter. Drygt 500 av svaren ligger till grund för slutsatserna.

Hemmajobbare tränar mer

Förutom i genomsnitt 24 minuter extra sömn varje natt får hemmajobbarna också tid att ägna en kvart mer åt träning och motion än de skulle hinna om de dagligen pendlade till arbetsplatsen.

Att enbart arbeta hemifrån har gradvis blivit mer ovanligt under åren efter pandemin. I oktober var det bara 13 procent av de yrkesverksamma britterna som fullt ut jobbade på distans.

Fler föräldrar jobbar hemifrån

Av de totalt 28 procent som nu har någon form av hybridlösning med arbete både hemifrån och på jobbet är andelen föräldrar högre (35 procent) än andelen personer utan barn (24 procent).

Siffrorna från Office for National Statistics (ONS) visar även att papporna distansarbetar i högre grad (41 procent) än mammorna (30 procent). Vad skillnaden beror på har ONS ingen förklaring till.

Chefer, högutbildade och personer över 30 jobbar också mer på distans än andra grupper.

Undersökningen omfattar personer som arbetar minst sju timmar per dag. Resultatet tyder på att de som jobbar hemifrån i genomsnitt ägnar tio minuter mindre åt arbeta än de som är på arbetsplatsen. Samtidigt framhåller ONS att de svarandes uppskattningar i det fallet inte var tillräckligt exakta för att det ska gå att dra några säkra slutsatser.