Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Mötestid stjäl arbetstid

Möten stjäl allt mer av medarbetares arbetstid. Samarbeten och grupparbeten gör att man inte hinner med sina ordinarie arbetsuppgifter vilket i sin tur riskerar att leda till att anställda bränner ut sig.
Linnea Andersson Publicerad
Man tar sig för huvudet under ett möte.
För många och långa möten riskerar att leda till att anställda inte hinner med jobbet på arbetstid. Foto: Colourbox

Samarbeten och möten har blivit ett allt viktigare inslag i dagens arbetsliv och grupparbeten är en självklar arbetsmetod på många företag. På vissa arbetsplatser ägnar de anställda hela 80 procent av arbetstiden åt möten och dylikt. Det skriver Ingenjörskarriär och hänvisar till en artikel i Harvard Business Review.

Visst finns det många fördelar med att knåda tillsammans men enligt forskarna leder en överdriven samarbetshets i förlängningen till att medarbetare tar hem arbetsuppgifter som de inte hinner med under arbetstid och därmed riskerar att gå in i väggen.

Störst arbetshinder blir det för de medarbetare vars åsikter ofta tillfrågas. De som har bra synpunkter på det mesta och som gärna ställer upp. Dels blir deras eget arbete lidande, dels riskerar arbetsprocessen att stanna upp i väntan på att personerna har sagt sitt.

För att komma till rätta med problemet menar forskarna att chefer och ledare behöver bli bättre på att organisera och effektivisera grupparbeten. En lösning skulle kunna vara en särskild samarbetschef som ser över formerna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.