Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Ineffektiva möten stor tidstjuv

Tjänstemän i Sverige tillbringar fem veckor av sin årsarbetstid sittande i möten, varav bara åtta procent är effektiva. För ett företag med 50 anställda beräknas kostnaden för mötena vara minst 3,7 miljoner kronor per år.
Johanna Rovira Publicerad
Eric Gay
Fem veckor av vår årsarbetstid sitter vi i möten enligt en undersökning. Eric Gay

Undersökningen, som gjorts av företaget Mötesutveckling.se, visar att tjänstemän springer på möten i genomsnitt 4,7 gånger per vecka. Chefer  har det värre - deras möteskalendrar innehåller i snitt närmare sju bokningar i veckan. 15 procent av cheferna sitter i möte mer än två gånger per dag eller 10 gånger i veckan.

Ett standardmöte varar i snitt en timme och mötesföretaget har räknat ut att för ett företag med 50 anställda, ligger enbart personalkostnaden för mötestiden på 3,7 miljoner kronor per år, lågt räknat. Tillkommer eventuella kostnader för fikabröd och lokalhyra.

Ändå är drygt hälften av alla som svarat på undersökningen tveksamma till att alla på mötet förstått vad som beslutats. Bara åtta procent av de tillfrågade menar att samtliga möten de närvarar på är effektiva.

Bara en dryg fjärdedel av mötesdeltagarna i det privata näringslivet tycker, enligt undersökningen, att mötena de går på i regel är tråkiga. En tredjedel svarar varken eller på frågan om tråkiga möten och närmare 40 procent hävdar att deras möten inte alls är så trista.

Den dominerande faktor som gör ett möte mer lustfyllt är när beslut fattas, men drygt en fjärdedel av mötesdeltagarna uppskattar mest diskussionen med sina kollegor. 15 procent svarar att det som gör dem mest glada under ett möte är när de skrattar tillsammans medan sju procent blir mest uppåt när mötet slutar före utsatt klockslag.

Nästan lika många glädjs åt gott fika på mötet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.