Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Busringde och bluffade till sig lön

En kvinna ringde till företag och låtsades att hon var anställd där. Genom att säga att hon bytt bankkonto lyckades hon få ut lön. Nu har hon dömts för penningtvätt.
Elisabeth Brising Publicerad 8 augusti 2022, kl 14:09
Kvinna ligger i soffa och pratar i telefon.
En kvinna ringde till företag och lyckades lura till sig lön. Nu döms hon för bedrägeri. Foto: Shutterstock.

En kvinna från Ronneby ringde till två olika företag och påstod sig vara anställd där. Genom att säga att hon bytt kontonummer lyckades hon få personal att betala ut två månadslöner till henne, drygt 60 000 kronor. Men någon anade oråd och kvinnan upptäcktes.

Nu döms hon till villkorlig dom och dagsböter för penningtvätt rapporterar TT. Dessutom ska hon betala tillbaka pengarna hon bluffade till sig från företagen. 

Det är inte första gången företag blir lurade på pengar av förslagna fuskare. Eller vad sägs om en anställd som ringde sig själv i 55 timmar för att slippa svara på kundsamtal. Ett annat fall är några italienska fruar som stämplade in åt sina män så att de kunde shoppa och paddla kanot i stället för att vara på jobbet. 

Priset tas kanske ändå av den tyske man som vid pension mejlade sina kollegor att han inte gjort ett jota på 14 år, eftersom han lyckats ducka alla arbetsuppgifter. Mejlet avslutades: ”sedan 1998 har jag varit här, men ändå inte”.

Elisabeth Brising
[email protected]