Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

TCO: Se över försäkringen för arbetsskador

Allt fler människor sjukskrivs från sina jobb. Under onsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ett åtgärdsprogram för att möta den dåliga statistiken.
Lina Björk Publicerad
Maja Suslin/TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade på onsdagen regeringens åtgärdsprogram för att vända utvecklingen med ökande sjukskrivningstal. Bra, men se också över arbetsskadeförsäkringen, kommenterar TCO. Maja Suslin/TT

Sedan 2010 har sjukfrånvaron ökat med nästan 70 procent samtidigt som utgifterna för sjukförsäkringen ökat med 11 miljarder mellan år 2010 och år 2014. En allvarlig utveckling som speglar ett allt stressigare arbetsliv.

För att få bukt med de dåliga siffrorna kommer regeringen nu med ett åtgärdsprogram. I detta har man sju mål, bland annat ökad jämställdhet i form av en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, att bättre ta tillvara på människors arbetsförmåga genom att göra bedömningar i rätt tid, att öka Försäkringskassans medel och använda fler försäkringsmedicinska utredningar samt anpassa primärvården för personer med psykisk ohälsa genom att ge vården ökade resurser.

Regeringen har även satt upp målet att nå ett sjukpenningtal som är nio dagar 2020, ett tal som i dag ligger på 10,1. Det innebär en tredjedel lägre än prognosen och 80 000 färre sjukskrivna.

Ansvaret för åtgärdsprogrammet fördelas mellan regeringen, berörda myndigheter, arbetsgivarens parter och sjukvården.

För tjänstemännen är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att vara sjukskriven. TCO som arbetat mycket kring frågor om arbetsskadeförsäkringen välkomnar regeringens initiativ men hade hoppats att man skulle ta en närmare titt på utformningen.

– Regeringen borde titta närmare på arbetsskadeförsäkringen. Det är mycket svårt att få sin sjukdom prövad på grund av hur dagens regelverk är utformat. Det är skillnad på att gå in i väggen eller drabbas av en höstförkylning. Om man blir sjuk av sitt arbete bör det rimligen också kunna bedömas som en arbetsskada, säger Eva Nordmark i en kommentar. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.