Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vägrade delta i jobbfester – fick sparken

En medarbetare på ett franskt företag vägrade delta i vissa sociala aktiviteter, som ofta innehöll stora mängder alkoholkonsumtion. Då ansågs han bryta mot företagets värderingar och fick sparken.
Oscar Broström Publicerad
Tre ölglas möts i en skål.
Företagets sociala aktiviteter inbegrep stora mängder alkohol, förnedringslekar och öknamn. När en medarbetare vägrade delta fick han senare sparken. Foto: Shutterstock

Händelsen på den franska konsultbyrån har nått hela vägen upp till den högsta domstolen i landet. Och den slog fast att företaget gjorde fel som avskedade mannen.

Anledningen till att han blev av med jobbet, under 2015, var att han avstod från att medverka i firmafester och jobbaktiviteter som enligt honom var ”förolämpande och påträngande” och innefattade förnedringslekar av sexuell karaktär.

Under de här företagsfesterna ska det ha förekommit kraftigt intag av alkohol och promiskuitet, enligt mannens juridiska ombud.

Delade inte företagets värderingar

Företaget ansåg att mannen inte delade företagets värderingar och avskedade honom för ”professionell inkompetens”.

Högsta domstolen i Frankrike menar att det är en mänsklig rättighet att avstå från att delta i sociala aktiviteter och hänvisar till yttrandefriheten. Vidare argumenterar domstolen för att ett företag inte kan avskeda eller säga upp en person för att den inte är tillräckligt ”rolig”.

Målet har blivit omskrivet och kallas i exempelvis engelsk press för ”rätten att vara tråkig på jobbet”.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.