Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sifklubbar i pappersindustrin uppmanas vara vaksamma

Utför inte andra arbetsuppgifter än dina egna. Det rådet ger Sif tjänstemän under Pappers pågående blockad och varnar för att arbetsuppgifter kan flyttas från finska bruk till svenska.
Publicerad
Inte heller sysslor som tillhör Pappers område ska utföras av sifare eller andra tjänstemän. Är man det minsta tveksam ska arbetsgivaren eller Sifklubben reda ut saken med Pappers. Det konfliktande facket har tolkningsföreträde för vad som ryms inom varslet.
I sympati för de strejkande kollegorna i Finland har Pappers utlyst en övertidsblockad den 16 till 18 maj vid tio av Stora Ensos arbetsplatser.
- Hittills vet vi inte huruvida företaget försökt flytta över produktion från Finland eller att någon skulle ha uppmanats utföra andra arbetsuppgifter, säger Anita Liljendal som är sammankallande för Sifs koncernfack inom Stora Enso.
I Finland strejkar pappersarbetarna i protest mot arbetsgivarnas krav på två karensdagar vid sjukdom, uppsplittrad semester, året runtdrift och större möjligheter att ta in tillfälligt anställda.
Nästa vecka utvidgar Pappers övertidsblockaden till M-real, Metsä Tissue och Ahlströms.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.