Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ny väg för anställda slå larm om oegentligheter

Flera multinationella företag överväger att införa ett system kallat "whistleblowing" i Sverige, där anställda ska kunna rapportera om lagbrott och oetisk verksamhet inom det egna företaget. Men Datainspektionen är kritisk.<br />
Publicerad
- Det finns väldigt mycket att tänka på om man över huvud taget ska kunna införa det här, säger Datarådet Agneta Runmarker.
"Whistleblowing" uppstod i USA i samband med flera skandaler där bokföringsbrott och olagliga revisioner uppdagades, som i fallet Enron.
Systemet ska vara en garanti för att företaget agerar lagligt och fungerar så att anställda kan göra en anonym anmälan på företagets webbplats varpå fallet utreds internt.
"Whistleblowing" har redan införts på många arbetsplatser i världen.
Nu har flera multinationell företag med verksamhet i Sverige hört av sig till Datainspektionen för att undersöka vilka regler som gäller om systemet införs här.
Myndigheten konstaterar att eftersom man inte fått tillräckligt information om vilka uppgifter som ska ingå i systemet får en bedömning bygga på antaganden i nuläget.
Men då systemet troligtvis innebär att personuppgifter kommer att hanteras i stora databaser måste hanteringsreglerna i personuppgiftslagen, PuL, gälla. Det innebär exempelvis att ska finnas ett berättigat ändamål med att samla in och behandla uppgifterna.
Eftersom det också är sannolikt att uppgifter om lagöverträdelser kommer att hanteras och då det, enligt grundregeln i PuL, bara är myndigheter som får behandla brottsuppgifter måste företaget i så fall ansöka om undantag, påpekar Datainspektionen.
- Man måste också tänka på de enskilda. Kanske ska den berörda personen alltid informeras?
En ytterligare faktor som arbetsgivarna behöver ta ställning till är om systemet är förenligt med god sed på den svenska arbetsmarkanden, som att man förhandlar med facket, påpekar Agneta Runmarker.
- Men i stort sett handlar det om att företagen måste se till att man lever upp till de allmänna dataskyddsprinciperna.
"Whistleblowing" har studerats av en grupp inom EU som ska se till att dataskyddsdirektivet efterlevs.
Gruppen kom fram till att direktivet måste tillämpas i sin helhet och att man då måste tillämpa samtliga dataskyddsprinciper.
Däremot, anser gruppen, är det olämpligt med en anonym rapportering eftersom det kan leda till någon form av angiveri om man inte behöver stå för de uppgifter man lämnar.
Kanske borde den grupp som kan anmälas liksom den som kan anmäla begränsas, resonerar gruppen.
Den har dock endast tagit ställning till "whistleblowing" när det gäller ekonomiska oegentligheter.
I de förfrågningar som Datainspektionen fått handlar det om att systemet skulle kunna användas på många fler områden, som oetisk verksamhet.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.