Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ny väg för anställda slå larm om oegentligheter

Flera multinationella företag överväger att införa ett system kallat "whistleblowing" i Sverige, där anställda ska kunna rapportera om lagbrott och oetisk verksamhet inom det egna företaget. Men Datainspektionen är kritisk.<br />
Publicerad
- Det finns väldigt mycket att tänka på om man över huvud taget ska kunna införa det här, säger Datarådet Agneta Runmarker.
"Whistleblowing" uppstod i USA i samband med flera skandaler där bokföringsbrott och olagliga revisioner uppdagades, som i fallet Enron.
Systemet ska vara en garanti för att företaget agerar lagligt och fungerar så att anställda kan göra en anonym anmälan på företagets webbplats varpå fallet utreds internt.
"Whistleblowing" har redan införts på många arbetsplatser i världen.
Nu har flera multinationell företag med verksamhet i Sverige hört av sig till Datainspektionen för att undersöka vilka regler som gäller om systemet införs här.
Myndigheten konstaterar att eftersom man inte fått tillräckligt information om vilka uppgifter som ska ingå i systemet får en bedömning bygga på antaganden i nuläget.
Men då systemet troligtvis innebär att personuppgifter kommer att hanteras i stora databaser måste hanteringsreglerna i personuppgiftslagen, PuL, gälla. Det innebär exempelvis att ska finnas ett berättigat ändamål med att samla in och behandla uppgifterna.
Eftersom det också är sannolikt att uppgifter om lagöverträdelser kommer att hanteras och då det, enligt grundregeln i PuL, bara är myndigheter som får behandla brottsuppgifter måste företaget i så fall ansöka om undantag, påpekar Datainspektionen.
- Man måste också tänka på de enskilda. Kanske ska den berörda personen alltid informeras?
En ytterligare faktor som arbetsgivarna behöver ta ställning till är om systemet är förenligt med god sed på den svenska arbetsmarkanden, som att man förhandlar med facket, påpekar Agneta Runmarker.
- Men i stort sett handlar det om att företagen måste se till att man lever upp till de allmänna dataskyddsprinciperna.
"Whistleblowing" har studerats av en grupp inom EU som ska se till att dataskyddsdirektivet efterlevs.
Gruppen kom fram till att direktivet måste tillämpas i sin helhet och att man då måste tillämpa samtliga dataskyddsprinciper.
Däremot, anser gruppen, är det olämpligt med en anonym rapportering eftersom det kan leda till någon form av angiveri om man inte behöver stå för de uppgifter man lämnar.
Kanske borde den grupp som kan anmälas liksom den som kan anmäla begränsas, resonerar gruppen.
Den har dock endast tagit ställning till "whistleblowing" när det gäller ekonomiska oegentligheter.
I de förfrågningar som Datainspektionen fått handlar det om att systemet skulle kunna användas på många fler områden, som oetisk verksamhet.

ANITA TÄPP



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.