Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

M-real ställde in europeiskt företagsråd

Under den pågående finska konflikten i pappersindustrin avblåste M-real företagsrådets möte. Arbetsgivaren hindrade också det finska fackets ledamot att delta i arbetsutskottet som flyttades från Finland till Frankfurt.
Publicerad
Det finska pappersfacket kommer att agera mot att M-real med hänvisning till den pågående konflikten hindrade en ledamot från att resa till Frankfurt. Något som företagsrådet protesterade mot när man uttalade sitt stöd för de finska pappersarbetarna.
I stället för att träffas den här veckan kommer hela det europeiska företagsrådet att ses först i september.
- Det här är inte bra, vi kommer att ta en diskussion med ledningen i september, säger Mats Östman på Husum som representerar Pappers i företagsrådets arbetsutskott.
Arbetsgivarnas krav på försämrade villkor i Finland är viktiga att diskutera över gränserna anser han eftersom kraven också kan komma att ställas här. Farhågor som delas av Annica Eriksson som representerar Sif i företagsrådet.
- Arbetsgivaren försöker centralisera allt, därför är det en oerhört stor risk att det skulle ske med avtalen också. Skulle det lokala avtalet försvinna skulle det bli många fler tolkningsfrågor.
Hon liksom Mats Östman förvånas över att arbetsgivaren trots det inställda företagsrådet nästa vecka planerar att genomföra en utbildning i engelska för arbetstagarrepresentanterna.
- Det ger inte rätt signaler till finnarna, säger Mats Östman.
EU-direktivet om företagsråd innehåller inte något som hindrar att företagsrådet träffas under en konflikt enligt Sifs ombudsman Tore Sellgren.
-Poängen borde vara att man kan ses just i ett sådant här läge, det är viktigt eftersom det europeiska företagsrådet är det enda organ där man överhuvudtaget har rätt att träffas över gränserna.
Sedan förhandlingarna mellan finska fack och arbetsgivare strandat och efter de finska pappersarbetarnas strejk har arbetsgivarna utlyst lockout i två veckor. Den följs av ytterligare två veckors lockout.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.