Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

IBM-aktion mot jobbflytt

I dag, måndag, har många länders arbetstagarorganisationer inom IBM samlats till olika aktioner. I Sverige valde man en manifestation mot flytt av arbetstillfällen utomlands.
Publicerad
Tidigare i vår meddelade IBM:s ledning att uppemot 13 000 jobb ska bort världen över. I Sverige väntar man sig att de pågående neddragningsförhandlingarna ska räcka.
I samband med utannonserade besparingar har de fackliga organisationerna världen över beslutat att formulera ett protestbrev som idag skickas till den högsta ledningen. I brevet finns bland annat krav på att kostnadsnedskärningar ska förhandlas öppet och att företaget i samråd med de fackliga representanterna ska försöka hitta lösningar som inte innebär att folk sägs upp. Dessutom kräver facken att lönen ska vara lika för likartat jobb, var i världen det än utförs.
Måndagen den 23 maj är av de fackliga organisationerna inom IBM utlyst till labour day, arbetardagen. På olika håll manifesteras krav.
- I Frankrike strejkar de säkert och kastar tomater, men vi valde i Stockholm en mer diskret manifestation, säger Linus Hermansson, Sifklubbens vice ordförande.
I morse stod Sifrepresentanter och delade ut nyckelband med stoppskyltar, med texten "IBM-jobben kvar i Sverige".
- Vi valde ett budskap som alla kan ställa upp på, även de som inte är med i facket. Det var väldigt stor uppslutning. Det var få som inte tog emot bandet, säger Linus Hermansson.
De valde att utföra manifestationen före halv tio på förmiddagen, det vill säga utanför arbetstid, och utanför IBM:s grindar.
- Det var i princip bara på huvudkontoret i Stockholm vi hade manifestationen. Eftersom vi sitter i förhandlingar hade vi lite ont om tid att förbereda något ytterligare, men det är å andra sidan här som ledningen sitter.
Linus Hermansson uppskattar att mellan 150 och 200 jobb försvann utomlands från IBM i Sverige 2004, och att ytterligare mellan 300 och 400 är på väg bort i år.
- Man borde utbilda IBM:are i stället för att ta in indier med SAP-kompetens eller flytta ut jobben.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.