- Man strejkade i tre dagar. På den fjärde dagen var 900 anställda med i den fackliga organisationen. Det spred sig vidare till andra frizoner och närliggande industrier, berättar Mats Wingborg, journalist och författare som följt utvecklingen i Sri Lanka.
I dag har förbundet mellan 30 000 och 40 000 medlemmar. Efter flodvågskatastrofen arbetar man med att hitta medlemmar och stötta dem som förlorat allt.
- Nu befinner sig landet i chocktillstånd, men den fackliga strukturen kommer inte att påverkas långsiktigt, säger Mats Wingborg.
Att bedriva facklig verksamhet i ekonomiska frizoner är i regel svårt. I vissa fall är det förbjudet, men den lankesiska fackföreningsrörelsen fick in en paragraf i lagen redan 1977 om att det skulle tillåtas.
Det finns i dag flera tusen ekonomiska frizoner i världen, de flesta i Asien. Det är avgränsade områden där staterna lockar utländska investerare bland annat genom gratis mark, skattebefrielse och personal till låga kostnader. Internationalen FFI beräknar att 42 miljoner personer arbetar i zonerna. Majoriteten är kvinnor. De arbetar och lever ofta under hårda villkor.
LINDA SVENSSON