Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blogga varsamt om jobbet

Det blir allt vanligare att blogga. Vem som helst kan skapa ett forum där man delar med sig av sina tankar och åsikter. Men att blogga om jobbet kan innebära att du sätter din anställning på spel.<br />
Publicerad 8 augusti 2006, kl 12:00
I USA har det blivit allt vanligare att arbetsgivare kollar upp om, och i så fall om vad, deras anställda bloggar, skriver Sydsvenska Dagbladet. Det kan bero på att så mycket som var tjugonde amerikan har en egen blogg. Men den som har bestämt sig för att dela med sig av sin arbetsvardag bör tänka sig för.
Har man skrivit under ett anställningsavtal innebär det att man gått med på att visa lojalitet med sin arbetsgivare.
- Det finns uppgifter som skulle kunna skada företaget om man skriver om dem på en blogg. Det är inte uteslutet att det skulle kunna vara skäl för uppsägning, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Om man skriver om jobbet i allmänhet, utan att tumma på lojaliteten och allra helst inte avslöjar några företagshemligheter, kan man nog ändå känna sig ganska trygg med sitt bloggande, framhåller Ingemar Hamskär.
- Det finns ju yttrandefrihet, också via nätet. Där måste man kunna skriva kritiska artiklar, precis som i tidningar och insändare.
Han har ännu inte hört talas om något fall där en arbetsgivare i Sverige har sagt upp en anställd på grund av uppgifter i en blogg. Däremot tvingades en journalist på Dagens Nyheter sluta sedan hon anklagats för att ha kommenterat opublicerade artiklar på Alexander Bards omskrivna mejlinglista Elit.

LINDA SVENSSON
Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.