Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blogga varsamt om jobbet

Det blir allt vanligare att blogga. Vem som helst kan skapa ett forum där man delar med sig av sina tankar och åsikter. Men att blogga om jobbet kan innebära att du sätter din anställning på spel.<br />
Publicerad 8 augusti 2006, kl 12:00
I USA har det blivit allt vanligare att arbetsgivare kollar upp om, och i så fall om vad, deras anställda bloggar, skriver Sydsvenska Dagbladet. Det kan bero på att så mycket som var tjugonde amerikan har en egen blogg. Men den som har bestämt sig för att dela med sig av sin arbetsvardag bör tänka sig för.
Har man skrivit under ett anställningsavtal innebär det att man gått med på att visa lojalitet med sin arbetsgivare.
- Det finns uppgifter som skulle kunna skada företaget om man skriver om dem på en blogg. Det är inte uteslutet att det skulle kunna vara skäl för uppsägning, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Om man skriver om jobbet i allmänhet, utan att tumma på lojaliteten och allra helst inte avslöjar några företagshemligheter, kan man nog ändå känna sig ganska trygg med sitt bloggande, framhåller Ingemar Hamskär.
- Det finns ju yttrandefrihet, också via nätet. Där måste man kunna skriva kritiska artiklar, precis som i tidningar och insändare.
Han har ännu inte hört talas om något fall där en arbetsgivare i Sverige har sagt upp en anställd på grund av uppgifter i en blogg. Däremot tvingades en journalist på Dagens Nyheter sluta sedan hon anklagats för att ha kommenterat opublicerade artiklar på Alexander Bards omskrivna mejlinglista Elit.

LINDA SVENSSON