Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Begärde lön – fick sparken

När kvinnan krävde att få ut sin lön fick hon sluta på dagen. I förhandlingen med Unionen hävdade cateringfirman plötsligt att kvinnan aldrig varit anställd. Nu har förbundet stämt bolaget och kräver 75 000 kronor i skadestånd.
Ola Rennstam Publicerad 16 april 2020, kl 11:27
Fredrik Sandberg / TT
Enligt företaget var kvinnan aldrig anställd hos dem, trots att hon hade ett anställningsavtal. Fredrik Sandberg / TT

Kvinnan arbetade med försäljning på en cateringfirma i Stockholm när hon i höstas plötsligt fick ett sms från sin närmaste chef. Meddelandet slog fast att hennes anställning skulle upphöra med omedelbar verkan. En dryg vecka senare fick hon ett brev från bolaget där det konstaterades att hon inte uppfyllt sin arbetsplikt. Kvinnan har dock en annan uppfattning.

– Medlemmen fick inte ut sin lön och fick påminna flera gånger innan den till slut betalades ut. Då drog arbetsgivaren öronen åt sig, säger Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen som har hand om tvisten.

Under den lokala förhandlingen mellan Unionen och cateringfirman deklarerade bolaget att det aldrig funnits något anställningsförhållande mellan företaget och kvinnan. Anställningsavtalet var något som upprättats mellan henne och hennes chef. Enligt Unionen handlar det om en efterhandskonstruktion.

– Företaget kommer att få svårt att vinna framgång i den invändningen. De har betalat in skatt och sociala avgifter för vår medlem, det är självklart att de är arbetsgivare. Under anställningsintervjun träffade hon samtliga tre delägare, att de inte skulle känt till hennes anställning är uteslutet. I det här fallet har vår medlem blivit av med jobbet utan några grunder alls, säger Lena Isenstam.

Bolagets representant, som undertecknade anställningsavtalet, var också angiven som kontaktperson när tjänsten annonserades ut på Platsbanken, vilket också styrker att han var behörig att teckna anställningsavtal för bolagets räkning.

Nu har Unionen stämt bolaget i Stockholms tingsrätt och kräver 75 000 kronor i skadestånd för brott mot las, lagen om anställningsskydd. Att skadeståndskravet är förhållandevis lågt beror på att kvinnan bara hade varit anställd en kort tid vid avskedandet.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.