- Systemet för hur Assa Abloy garanterar de anställdas rättigheter är för svagt i förhållande till hur många länder de agerar i. Jämför man med SKF som också är en stor aktör och även finns i Kina har det företaget bättre system för att garantera att de anställdas rättigheter tas till vara, säger Tom C Andresen Gosselin, analytiker på Core Ratings.
Fondbolaget Banco kräver att Assa Abloy genomför "sociala revisioner" både i egna bolag och hos underleverantörer i bland annat Kina och Zimbabwe. Sker inte detta kan Banco komma att sälja sitt aktieinnehav. Assa Abloys vd Bo Dankis ställer sig i Dagens Nyheter smått oförstående inför Bancos kritik. Instämmer gör Gösta Johnsson som företräder Sifs medlemmar på Assa Abloy i det europeiska företagsrådet.
- Det är helt överraskande, jag har inte hört någon intern kritik. Uppförandekoder har införts, informationen är att de är spridda till alla anställda. När arbetet är utvärderat kan man göra en slutlig bedömning av hur det gått, säger Gösta Johnsson.
Rune Hjälm är Metalls representant i Assa Abloys bolagsstyrelse:
- Vi får kolla uppgifterna och ställa frågor till koncernledningen, säger han.
Uppförandekoder infördes hösten 2004, Sif vill gärna ha ett internationellt ramavtal, IFA. Ett sådant täcker in FN-organet ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
- Det avtalet reglerar hur uppföljningen ska se ut, då kan facket genom internationalerna bevaka att innehållet följs, säger Sifs internationella sekreterare Bert Zetterberg.
Arbetsförhållanden på Assa Abloys fabrik i Rumänien kritiserades för ett år sedan skarpt av de rumänska facken. Tidigare har de strejkat i protest mot löner och arbetsmiljö.
- Min uppfattning är att vi kommit till rätta med problemen, fack och företag har en dialog, säger Gösta Johnsson.
I höst inleder Sif och Metall med stöd av Sida ett samarbete med det rumänska facket Solidaritate.
I Assa Abloy ingår 100 bolag med 29 000 anställda i 40 länder.
CHRISTINA SWAHN