Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Assa Abloy kritiseras för sitt agerande i lågkostnadsländer

Låstillverkaren Assa Abloy får kritik för att företaget inte kan garantera rimliga villkor för anställda i länder som Kina. <br />Företaget har antagit uppförandekoder, Sifs Bert Zetterberg hävdar att internationella ramavtal skulle ge större insyn.
Publicerad
Hög risk, den varningen ger det europeiska värderingsinstitutet Core Ratings som ägs av Det Norske Veritas.
- Systemet för hur Assa Abloy garanterar de anställdas rättigheter är för svagt i förhållande till hur många länder de agerar i. Jämför man med SKF som också är en stor aktör och även finns i Kina har det företaget bättre system för att garantera att de anställdas rättigheter tas till vara, säger Tom C Andresen Gosselin, analytiker på Core Ratings.
Fondbolaget Banco kräver att Assa Abloy genomför "sociala revisioner" både i egna bolag och hos underleverantörer i bland annat Kina och Zimbabwe. Sker inte detta kan Banco komma att sälja sitt aktieinnehav. Assa Abloys vd Bo Dankis ställer sig i Dagens Nyheter smått oförstående inför Bancos kritik. Instämmer gör Gösta Johnsson som företräder Sifs medlemmar på Assa Abloy i det europeiska företagsrådet.
- Det är helt överraskande, jag har inte hört någon intern kritik. Uppförandekoder har införts, informationen är att de är spridda till alla anställda. När arbetet är utvärderat kan man göra en slutlig bedömning av hur det gått, säger Gösta Johnsson.
Rune Hjälm är Metalls representant i Assa Abloys bolagsstyrelse:
- Vi får kolla uppgifterna och ställa frågor till koncernledningen, säger han.
Uppförandekoder infördes hösten 2004, Sif vill gärna ha ett internationellt ramavtal, IFA. Ett sådant täcker in FN-organet ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
- Det avtalet reglerar hur uppföljningen ska se ut, då kan facket genom internationalerna bevaka att innehållet följs, säger Sifs internationella sekreterare Bert Zetterberg.
Arbetsförhållanden på Assa Abloys fabrik i Rumänien kritiserades för ett år sedan skarpt av de rumänska facken. Tidigare har de strejkat i protest mot löner och arbetsmiljö.
- Min uppfattning är att vi kommit till rätta med problemen, fack och företag har en dialog, säger Gösta Johnsson.
I höst inleder Sif och Metall med stöd av Sida ett samarbete med det rumänska facket Solidaritate.
I Assa Abloy ingår 100 bolag med 29 000 anställda i 40 länder.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.