Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Arbetsgivare vill införa vaccinpass på jobbet

Närmare 40 procent av arbetsgivarna har planer på att kräva vaccinationsbevis från sina anställda, visar en ny undersökning. Men enligt facket får arbetsgivare som huvudregel varken kräva vaccination eller vaccinationsbevis.
Johanna Rovira Publicerad 9 december 2021, kl 15:22
Hand håller i mobil som visar vaccinpass.
Som huvudregel får inte arbetsgivare kräva att man är vaccinerad och indirekt inte heller kräva bevis för att man är vaccinerad, enligt Unionens förbundsjurist Susanna Kjällström. Foto: Johan Jeppsson/TT

Det är inte olagligt för en arbetsgivare att fråga sina anställda om de vaccinerat sig mot corona eller inte, även om det är förbjudet att registrera och föra integritetskänsliga uppgifter om vaccination vidare. Enligt företaget Manpower group har redan 21 procent av medarbetarna i Sverige fått frågan av sin chef.

Om medarbetarna också svarat på frågan eller ej framgår inte av undersökningen, men det finns ingen skyldighet för anställda att svara.

– Det finns inget hinder för arbetsgivaren att fråga, men heller ingen skyldighet att svara, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

– Vill man inte svara får man försöka glida undan eller i värsta fall säga ifrån, att man inte behöver svara. Men man får inte ljuga.

Manpower group har också frågat drygt 900 arbetsgivare vad de har för tankar kring vaccination och vaccinationsbevis hos personalen. Sammanlagt planerar 39 procent att kräva bevis av alla eller vissa anställda på att de är dubbelvaccinerade. 13 procent kommer dessutom att kräva en tredje spruta, visar undersökningen.

– Unionens utgångspunkt är att som huvudregel får inte arbetsgivaren kräva att man är vaccinerad och indirekt betyder ju det att man inte heller kan kräva bevis för att man är vaccinerad, säger Susanna Kjällström.

Men det finns alltid undantag till en huvudregel, påpekar Susanna Kjällström. Det kan finnas situationer där det är okej för arbetsgivare att kräva vaccinationsbevis, till exempel inom flyget.

– Det finns indikationer på att många länder inte längre kommer att acceptera negativt provsvar, utan kräva vaccinationspass för att man ska få landa där. Blir det verklighet ligger det utanför arbetsgivarens kontroll och då kommer frågan om vaccinpass i ett annat läge, säger Susanna Kjällström.

Olika undersökningar

  • I Manpowers undersökning svarade närmare 2 800 anställda, egenföretagare och studerande i Sverige på frågan om chefen frågat om vaccin. 
  • I en annan undersökning från Manpower svarade 900 arbetsgivare i Sverige på vilka krav de ställer på medarbetare innan de återvänder till arbetsplatsen. 
Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.