Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Svenskt IT-företag Europas bästa arbetsplats

Flera svenska företag finns med på en rankning över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna i Europa. På första plats finns IT-bolaget Cygni, med säte i Stockholm.
Gabriella Westberg Publicerad

Rankningen görs årligen av den internationella konsultfirman Great Place to Work, utifrån företagens frivilliga medverkan och utgår från ett antal kriterier, som en hög grad av delaktighet, individanpassad kompetensutveckling och ett generellt högt förtroende mellan anställda och chefer.

I årets topplista över de 50 bästa arbetsplatserna med upp till 500 anställda finns åtta svenska företag, varav hälften är IT-bolag. På tredje plats finns säljbyrån Key Solutions, och i övrigt finns Piteå kommun med på listan liksom onlinebutiken Blocket och mäklaren Tenant Partners.

- Det är väldigt kul. Såvitt jag vet har inget annat svenskt bolag blivit bäst i Europa, säger Jon Persson, VD för Cygni, till Svenska Dagbladet.

Redan i förra årets rankning låg Cygni bra till, med en femteplats på listan. Då såg de att de kunde bättra sig på punkten ”hur bolaget bidrar till samhället”. De beslöt att låta två systemutvecklare bygga en ny sajt och betallösning åt stiftelsen Min Stora Dag, gratis, berättar Jon Persson för SvD, vilket uppenbarligen hjälpte till att lyfta företagets samlade poäng.

”För mig personligen har frihet och möjlighet till självbestämmande alltid varit viktiga ingredienser för att känna en vilja att prestera. Ingenting är mer motivationsdödande än en chef som detaljstyr, struntar i att beakta andras förslag eller fattar beslut enkom för att visa sin makt. Redan i den allra första versionen av Cygnis personalhandbok formulerade vi att "alla medarbetare ska kunna påverka både sitt eget arbete såväl som hela företaget", skriver Jon Persson i ett blogginlägg.

Andra styrkor han lyfter fram, som uppskattas av personalen, är delaktighet och individanpassning. Det finns till exempel inga regler om att alla måste använda en viss modell av telefon eller dator, att det finns en flexibilitet i att arbeta från kontoret eller hemifrån och de 60 konsulterna är uppdelade i fyra arbetsgrupper för att möjliggöra en tätare dialog.

”I Great Place To Work-undersökningen fick vi det fantastiska betyget 96/100 i kategorin Stolthet. Jag tror att orsaken till detta till stor del baseras på respekten vi känner för våra kollegors kompetens”, skriver Jon Persson.


Great Place to Work är en amerikansk konsultfirma med verksamhet över hela världen. Genom enkäter och undersökningar samlar de in data och rankar bolagens medarbetarnöjdhet utifrån kategorier som förtroende mellan arbetsgivare och arbetstagare, medarbetarnas känsla av delaktighet och stolthet inför det de gör och möjlighet till individuell utveckling.

Det företag som vill bli nominerat i tävlingen anmäler sig genom att utföra GPTW:s medarbetarenkäter.

Utöver listan över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna gör Great Place to Work en topplista för bästa stora arbetsplatserna (från 500 anställda och uppåt) samt de bästa multinationella bolagen, samt de hundra bästa arbetsplatserna i världen.

8 svenska företag på 50-i-topp

På Great Place to Works topplista över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna i Europa (upp till 500 anställda) 2014, är åtta företag svenska:

1 plats: Cygni, IT
3 plats: Key Solutions, Sälj
6 plats: Centiro, IT
16 plats: Piteå kommun
28 plats: Tenant Partners, mäklare
32 plats: Blocket, onlineshop
33 plats: Stretch, IT
49 plats: Teleopti, IT/telekom

Great Place to Work

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.