Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa sättet att skydda sig och varandra från coronasmitta.
Johanna Rovira Publicerad 30 september 2020, kl 15:58
 Henrik Montgomery / TT, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Facket på Ericsson reserverade sig mot att munskydd skulle vara obligatoriskt. Henrik Montgomery / TT, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Under tisdagen gick det ut en global instruktion till samtliga 100 000 anställda på telekomföretaget Ericsson att det är obligatoriskt för alla anställda att bära ansiktsmask på kontoren.

– Frågan har varit uppe till förhandling på Sverigenivå och förhandlingen avslutades i oenighet, säger Anders Kåwe, ordförande på Unionenklubben i Kista.

– Vi och de andra facken reserverade oss mot att ansiktsmask skulle vara obligatoriskt. Vi tycker det hade räckt med en rekommendation att bära mask i de fall där man inte kan undvika nära kontakt med andra.

Ericsson har, enligt Anders Kåwe, varit duktiga på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassat verksamheten för att minska risken för smittspridning. Majoriteten av de anställda jobbar hemma och kommer att fortsätta göra det.

Företaget har nu ställt ut lådor med ansiktsmasker här och var på kontoren och skickat ut noggranna instruktioner samt en video om hur masken ska användas.

Vad händer om någon ertappas utan mask?
– Det finns inga specifika sanktioner för det.

– Vi har valt att inte driva frågan vidare, utan måste som fackförbund säga till våra medlemmar att de ska bära ansiktsmask på jobbet. Men vi framhåller att det bästa sättet att undvika smitta är att hålla social distans, säger Anders Kåwe.

Johanna Rovira
[email protected]