Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Unga flyttar till jobben

Över 100 000 unga flyttade från ett län till ett annat under förra året, vilket är den högsta siffran sedan 60-talet enligt SCB:s statistik. Flest unga flyttade från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Orsaken är sannolikt jobb och studier.
Anita Täpp Publicerad
Gunnar Lundmark/TT
Rekordmånga unga flyttar mellan länen, enligt statistik från SCB. Gunnar Lundmark/TT

Hur flyttströmmarna går, alltså vart de unga i åldern 20 till 29 år flyttar, går inte att utläsa av SCB:s statistik. Där finns inte heller någon uppgift om hur stor andel av en årskull som flyttar från ett län till ett annat eller orsaken till flytten.

Men enligt Alice Bah Kuhnke på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är jobb en stor anledning till att man flyttar.

- Ett fast jobb, en trygghet och en tillsvidareanställning har blivit allt viktigare för gruppen unga. Och vi kan se att unga i dag är mer benägna att flytta än de var tidigare, säger hon till P3 Nyheter.

Av de totalt 102 639 unga som flyttade från ett län till ett annat län under 2013 var 14 207 från Stockholms län, medan 12 756 flyttade från Västra Götalands län och 10 090 från Skåne län.

Minst utflyttning av unga i numerär räknat hade Gotlands län, Jämtlands län och Blekinge län från vilka 1 145, 2 049 respektive 2 413 flyttade till ett annat län.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.