Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Svajig ekonomi i Fränstaföretag

Stora kostnader och blygsamma inkomster. Så kan man sammanfatta ekonomin för de inblandade bolagen i Fränstastrejken. Hur det ser ut i dag vet vi inte - bolagens representanter fortsätter nämligen att tiga som muren.
Ola Rennstam Publicerad 10 februari 2014, kl 10:59

De anställda på callcentret Focus CRS i Fränsta arbetade med att ragga kunder åt sitt moderbolag Peak Partners AB, som sysslar med finansiell rådgivning. Peak Partners, som har sitt säte på Hamngatan i Stockholm, äger även bolagen Peak Kapitalförvaltning AB och Peak Kapitalrådgivning AB. Peak Partners ägs i sin tur av holdingbolaget EBD Holding AB. Tre personer förkommer på ledande poster i samtliga fem företag; Patrik Bergman, Dennis Engström och Per Djerf.

Företagsrepresentanterna har fått möjlighet att ge sin syn på strejken i Fränsta men har inte återkommit med svar på Kollegas frågor.

Kollega har gått igenom företagens senaste årsredovisningar som gäller verksamhetsåret 2012, med andra ord tiden före strejken i Fränsta, och de skvallrar om att varken Focus CRS eller Peak Partners AB gör speciellt bra affärer. 2012 är bolagens första verksamhetsår och kanske ska det inte dras allt för stora växlar på siffrorna eftersom nystartade företag behöver tid för få igång försäljning.

Enligt årsredovisningarna gick både Focus CRS och Peak Partners AB med stora förluster under 2012, inget av bolagen har någon egentlig försäljning, däremot en hel del kostnader.

Focus hade intäkter på 529 000 kronor, inklusive ett regionalt företagsstöd från länsstyrelsen på 356 000 kronor, samtidigt uppgick personalkostnaderna till drygt 2,9 miljoner. Förlusten landade på över 3 miljoner kronor. Företaget räddades från konkurs genom att moderbolaget Peak Partners tillfördes nytt kapital på 3,2 miljoner.

Men inte heller Peak Partners gick särskilt bra; intäkterna på 205 000 kronor täckte inte ens personalkostnaderna som bolaget bokfört trots att det inte hade några anställda. Även detta bolag hade i sin tur gått omkull om inte EBD Holding skjutit till pengar på 11,7 miljoner kronor.

EBD Holding AB tjänade däremot pengar genom att sälja delar av sitt aktieinnehav i Peak Partners, vilket gav en intäkt på 9,3 miljoner kronor. Även Peak Kapitalförvaltning AB samt Peak Kapitalrådgivning AB gjorde förluster på 2,2 miljoner kronor under räkenskapsåret 2012.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.