Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Platsbanken - ingen garanti för schysta jobb

På Platsbanken finns det just nu över 1 000 olika säljjobb att söka. Spännande utmaningar och höga inkomster utlovas, bara du är villig att arbeta flitigt. Men en varning är på sin plats, läs annonserna med kritiska ögon. För det utlovade äventyret kan sluta med usla arbetsvillkor och utebliven lön.
Petra Rendik Publicerad 4 juli 2014, kl 14:59
Bilden är en skärmdump från Arbetsförmedlingens annonssajt Platsbanken.se.

På Platsbanken, Arbetsförmedlingens webbplats för lediga jobb, annonserar bara serösa arbetsgivare efter arbetskraft. Det är i alla fall vad många av oss tror. Men verkligheten ser annorlunda ut, det menar Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen. Platsbanken är verkligen ingen garanti för schyssta jobb.

- Vilket företag som helst kan annonsera gratis på Platsbanken. Många gör det om och om igen då rekryteringskostnaderna blir minimala. Arbetsförmedlingen tar bara bort annonser som strider direkt mot lagen, säger Gunilla Krieg.

Hon kategoriserar jobbannonserna i ett a, b och c-lag. Finjobben hittar vi i morgontidningarna och annan press, dessa annonser kostar arbetsgivaren tusenlappar. Bemanningsbranschen hör hemma i b-laget, ofta med sämre villkor men som brukar erbjuda en viss trygghet i form av riktiga löner och kollektivavtal. Platsbanken platsar i det mindre hedersvärda c-laget, för där kan vem som helst annonsera gratis.

Du menar att vi inte kan hitta riktiga jobb på Platsbanken?
- Jo, där finns bra jobb att söka i flera branscher. Men där finns också svartjobben, oseriösa arbetsgivare som inte betalar överenskommen lön och så alla dessa jobb med hög personalomsättning och låg lön, säger Gunilla Krieg.

Gunilla Krieg går igenom ett 10-tal slumpvist utvalda jobbannonser där företag söker säljare. Just säljyrken av olika slag dominerar på Platsbanken. Samtliga erbjuder provisionsbaserad lön, 8 av 10 saknar kollektivavtal, i vissa fall ska du själv betala för den interna utbildningen och du ska också ha tillgång till egen bil.

- Jag skulle inte rekommendera någon att söka dessa jobb. Flera av de här företagen vältrar helt över ansvaret på de anställda. Inget av det här är riktiga jobb som gör att du kan försörja dig och ha råd med bostad. Flera av jobben duger inte ens som extrajobb på kvällar och helger för provisionen räcker inte ens till bensinkostnaden. Det handlar om att företag utnyttjar arbetslösa som gratis marknadsförare av deras produkter.

Hur ska jag veta att det är ett schysst jobb jag söker?
- Framför allt, googla företaget precis som företaget googlar arbetsökande. Jag skulle önska att det fanns varningstexter på jobbannonserna precis som det finns på cigaretter.  När många har blivit blåsta på lönen, när företaget hamnat på Svensk handels varningslista, vore det väl bra med en varningstext. Men det är just det jag vill få fram här, att en sådan varningstext inte finns på Platsbanken. Vilken arbetsgivare som helst kan annonsera där.

Varning om företaget som söker nya medarbetare…
 

  • … erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
  • … saknar kollektivavtal.
  • … ständigt annonserar efter personal på många orter. Det tyder på hög personalomsättning. Det innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
  • ... kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så är det VARNING med stora bokstäver. Det innebär att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
  • … erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
  • … har dåliga omdömen när du googlar företaget. För precis som företaget googlar dig som arbetssökande så kan du googla företaget.

 

Kollega lät Gunilla Krieg titta på tre typiska annonser för säljjobb, och visa på vad man bör kolla upp innan man tackar ja.

Tänk på att…

Kolla om företaget finns med på Svensk handels varningslista. En annan bra sajt som ger information om företag är Allabolag.se

Om du blir kallad till anställningsintervju, skriv aldrig på ett anställningsavtal på en gång. Be om att få ta med dig avtalet hem för att läsa igenom i lugn och ro.

Ring eller e-posta Unionen Direkt om du har frågor. De kan också kolla upp om företaget har kollektivavtal.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.