Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Varning för jobbannonser som...

Kollega lät Gunilla Krieg, ombudsman på Unionen, titta på tre typiska annonser för säljjobb för att se om de verkar erbjuda schysta villkor och visa på typiska varningstecken.
Petra Rendik Publicerad 4 juli 2014, kl 15:12

Annons 1

Gunillas kommentar:
- Månatlig löneutbetalning, vad innebär det egentligen? Varning för provisionsbaserade löner eller rörliga löner. Här står det också fast lön plus provision. Jag har varit med om att den fasta lönen kan ligga på 40 kr i timmen. Här skulle jag mana till försiktighet.

- Roliga resor och tävlingar erbjuds också. För hundra år sedan kunde man få lön i form av sprit. De ”moderna” företagen har börjat göra som brukspatronerna gjorde förr och betala en del av provisionen i form av öl och fester.

Annons 2
Gunillas kommentar:
- "Pratglad säljare till XXX. Företaget präglas av en entusiasmerande och driven företagskultur. Den som söker ska vara tävlingsinriktad och alltid vilja vara nummer 1."

- Det behöver inte vara fel men dessa uttryck är vanliga hos sektliknande företag, med en kultur där det är lågt i tak för kritik och ifrågasättande. Där ingen får vara negativ. Det behöver förstås inte vara så jämnt men kolla vad de som slutat på företaget har att säga om den ”drivna företagskulturen”.

Annons 3
Gunillas kommentar:
- Du ska vara beredd att resa i hela Skandinavien och Tyskland. Det är inte ovanligt att du måste påbörja resan på söndag eftermiddag för att vara på plats måndag. Och sen resa hem på fredag kväll. Alltså, du reser på din egen fritid utan lön. Visst, det kanske du tycker är okej i några månader men de flesta vill inte ha det så i längden. Jag har träffat många medlemmar som mår dåligt över det här.

- Ett vanligt svar från arbetsgivaren kan låta ”vad gör det om du reser på din fritid när du ändå kommer att tjäna att 80 000 kronor i månaden”. Min erfarenhet av dessa jobb där du ofta säljer billiga saker till nya kunder är att du väldigt sällan kommer upp i dessa fantasisummor. I slutändan riskerar du att få betala för nöjet att arbeta.

 

Varning för företag som...

  • … erbjuder endast provisionsbaserad lön eller rörlig lön.
  • … saknar kollektivavtal.
  • … ständigt annonserar efter personal på många orter. Det tyder på hög personalomsättning. Det innebär troligtvis att många börjar men att många också slutar snabbt.
  • ... kräver att du har egen bil. Står det dessutom att milersättning ingår i provision, så är det VARNING med stora bokstäver. Det innebär att du endast får ersättning för bensinen om du lyckats sälja tillräckligt. Risken är att du i slutändan får stå för bensinkostnaderna själv.
  • … erbjuder förskottslön som sen dras på den första intjänade provisionen eller att du får gå en intern utbildningen som du måste betala ur egen ficka. Dessa utbildningar är ofta värdelösa om du söker andra jobb.
  • … har dåliga omdömen när du googlar företaget. För precis som företaget googlar dig som arbetssökande så kan du googla företaget.

Gunilla Krieg, ombudsman Unionen.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4